Агенти ФСБ намагалися завербувати співробітника СБУ: шантажували затриманим у Росії батьком

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України встановила особи двох співробітників ФСБ, які спеціалізуються на підривній діяльності проти України. Зловмисники намагалися завербувати чинного співробітника СБУ із Запорізької області, шантажуючи його затриманим у Росії батьком. 

Про це повідомили у відомстві. 

Імена кадрових офіцерів російської спецслужби, які причетні до невдалого вербування, –  Олексій Демченко та Дмитро Картавцев. ФСБ цікавили не тільки секретні документи СБУ, але й інформація про Запорізьку атомну електростанцію.

Для цього силовики затримали батька українського спецслужбовця, який поїхав до РФ, щоб побачити товариша. 

“З чоловіком провели “установчу” бесіду, під час якої проінформували, що саме “повинен робити” його син, який служить в СБУ”, – розповіли у відомстві. 

Російські спецслужбовці обіцяли грошову винагороду, однак співробітник СБУ відмовився від співпраці. Його батько вже повернувся до України, але й досі отримує погрози від російських кураторів.

“Це вже не перший випадок, коли українські офіцери СБУ з честю відмовляються зраджувати державним інтересам України, а завдяки злагодженій співпраці підрозділів Головного управління внутрішньої безпеки СБУ вдається встановити вербувальників з ФСБ”, – розповіли в спецслужбі. 

У квітні минулого року Служба безпеки викрила власного генерал-майора, який працював агентом ФСБ. Валерій Шайтанов обіймав посаду в Центрі спеціальних операцій “А” та паралельно був агентом російської спецслужби під псевдонім Бобиль.

У квітні минулого року Служба безпеки викрила власного генерал-майора, який працював агентом ФСБ

Його куратором у російському відомстві був полковник Ігор Єгоров, який входить до департаменту, що спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій на території як України, так і інших держав.

Використовуючи своє службове становище, Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших та вищих офіцерів СБУ. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter