СБУ викрила власного генерал-майора, який нібито планував убивство добровольця Осмаєва за завданням РФ

Дата: 14 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України викрила генерал-майора спецслужби, який працював агентом ФСБ.

Про це повідомили у відомстві. 

СБУ викрила генерал-майора, який працював на ФСБ РФ Контррозвідка Служби безпеки України провела резонансну…

Опубліковано Служба безпеки України Вівторок, 14 квітня 2020 р.

Правоохоронці затримали генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова. Йому закидають державну зраду та вчинення терористичних актів. Відомо, що Шайтанова призначили на його посаду після Євромайдану. Голова служби Іван Баканов розповів, що для викриття генерал-майора провели багаторівневу спецоперацію.

“На жаль, людина, котра отримала генеральське звання після Революції гідності та мала захищати Україну, насправді працювала проти неї. Ми провели складну, тривалу, багаторівневу спецоперацію. Це – надважливе викриття Служби безпеки за всю історію Незалежності”, – сказав він.

За даними спецслужби, Шайтанов, який обіймав посаду в Центрі спеціальних операцій “А” СБУ, працював агентом ФСБ під псевдонім Бобиль. Його куратором у російському відомстві був полковник Ігор Єгоров, який входить до департаменту ФСБ, що спеціалізується на плануванні, організації та проведенні розвідувальних та диверсійно-терористичних акцій на території як України, так і інших держав.

Використовуючи своє службове становище, Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших та вищих офіцерів СБУ. Їхню причетність до розголошення відомостей з обмеженим доступом визначать під час досудового розслідування. Шайтанов, за даними СБУ, збирав та передавав ФСБ інформацію про:

  • обставини проведення окремих таємних операцій у районі АТО / ООС і залучених до них співробітників;
  • міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки та оборони;
  • співробітників керівної ланки Департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів СБ України та ЦСО “А”, українських розвідувальних органів;
  • добір, вивчення та вербування старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Слідство володіє аудіо- та відеодоказами, що за завданням спецслужб РФ Шайтанов планував вчинення терактів на території України. Як винагороду за це він мав отримати 200 тис. дол. США та паспорт громадянина Росії. Слідчі стверджують, що виконавця Шайтанов спеціально дібрав серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Також генерал-майор за завданням російських спецслужб планував убивство добровольця Адама Осмаєва.

СБУ стверджує, що зафіксувала агентурні зустрічі російського диверсанта на території європейських країн із Шайтановим та іншими українцями, яких залучали до виконання завдань ФСБ.

Наразі тривають невідкладні слідчі дії. Проводять обшуки за місцями проживання та тимчасового перебування Шайтанова, а також українців, яких підозрюють у належності до агентурного апарату співробітника ФСБ РФ Єгорова. Вирішується питання й щодо оголошення Шайтанову підозри в скоєнні злочинів, передбачених ст. 111 (“Державна зрада”) і ст. 258 (“Терористичний акт”) Кримінального кодексу України, та обрання запобіжного заходу.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснює Офіс генерального прокурора України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter