Адвокати зірвали запис передачі “Говорить вся країна” про зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті – Масі Найєм

Дата: 29 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Адвокати Ілля Воробйов та Наталя Баранова, представники інтересів потерпілої в справі про зґвалтування в селі Великі Ворота на Мукачівщині, фактично зірвали запис випуску “Говорить вся країна” на каналі 1+1, де журналісти мали намір знімати рідних потерпілої та її саму. 

Про це повідомив адвокат Масі Найєм, який після розголосу про м’який вирок трьом неповнолітнім обвинувачуваним у злочині разом із групою адвокатів узявся за цю справу, пише “Детектор медіа”.

Джерело: фейсбук-сторінка Віталія Глаголи

Про те, що журналісти 1+1 готують програму щодо того, що трапилося на Закарпатті, Найєм написав 28 березня на своїй фейсбук-сторінці. 

“За нашою інформацією, в студію запросять експертів, яким дадуть подивитися відео тих злощасних подій. Потім ці експерти на свій власний розсуд будуть трактувати побачене для суспільства. Це дуже небезпечно. Ми не знаємо рівень цих експертів. І найголовніше: телеексперти не несуть кримінальної відповідальності за свої слова, на відміну від тих експертів, які залучаються в кримінальний процес”, – написав він.

Найєм також повідомив, що на шоу запросили бабусю дівчинки разом з молодшими онуками.

“Вони хотіли, ймовірно, щоб бабуся відповідала на всю країну про те, чи бачить вона на відео зґвалтування. Але бабуся також не є експертом у розумінні кримінального процесуального кодексу”, – заявив адвокат.

Він звернувся до глядачів шоу і суспільства бути “пильними до своїх висновків і того, на чому вони ґрунтуються”, оскільки змагальність процесу в суді відрізняється від телешоу і дозволяє обом сторонам відкрити всі матеріали справи й показати, на чому ґрунтуються їхні позиції. І тільки суд має вирішити, хто насправді в цій справі винний і яке покарання має бути, наголосив адвокат.

Пізніше в коментарі ДМ прессекретарка Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця повідомила, що журналісти також запросили їх узяти участь у ток-шоу, однак Омбудсман відмовився.

У відповіді на запит “Детектора медіа” пресслужба 1+1 оприлюднила свою позицію щодо підготовки програми “Говорить вся країна” про групове зґвалтування дівчини.

У ній наголошується на тому, що команда проєкту “готувала випуск, дотримуючись усіх журналістських стандартів, моральних та етичних норм та мала письмові дозволи на знімання від дорослих учасників процесу – рідних героїні”.

За словами редакції, участь дівчини в студії не планувалася, як і взагалі участь неповнолітніх у програмі.

Проте, за словами Масі Найєма, якого цитує ДМ, твердження каналу про те, що участь дівчини в студії не планувалася, – це неправда. За повідомленням адвоката, канал привіз до Києва із Закарпаття постраждалу дівчину, її батька, молодших брата і сестру, їхню бабусю, а також жінку, що супроводжувала родину як подруга. Для них орендували однокімнатний номер у хостелі на Борщагівці. Пізніше, за інформацією Найєма, він та його колеги перевезли людей, щоб розмістити їх у зручнішому місці.

Адвокат стверджує, що журналісти нібито планували участь у зніманні постраждалої дівчини, яка сидітиме в окремій темній кімнаті, зніматимуть її зі спини, а також ставитимуть запитання, якщо це буде потрібно під час запису програми.

Найєм розповів, що перебував на зв’язку з представниками команди токшоу “Говорить вся країна”, зокрема з ним контактував Максим, який відрекомендувався як шеф-редактор 1+1. У спілкуванні з ним Максим весь час наполягав на участі в записі програми не лише бабусі та батька потерпілої, але й самої дівчини, каже адвокат.

Найєм повідомив, що має аудіозаписи цих розмов і готовий їх оприлюднити. Згодом адвокати ухвалили спільне рішення, що ані вони самі, ані їхня підзахисна або хто-небудь з її родини не братимуть участі в зніманнях токшоу. Вони поінформували про це команду “Говорить вся країна”.

Попри це творці токшоу зв’язалися з бабусею, разом з якою були молодші онуки, розпитали адресу її перебування, приїхали та відвезли її до знімального павільйону токшоу на території кіностудії імені Олександра Довженка. Звідти жінка зателефонувала батькові дівчини. Так адвокати дізналися, що телевізійники готуються до знімання, незважаючи на вже отриману відмову, сказав Масі Найєм.

За його словами, адвокати Воробйов та Баранова оперативно виїхали до бабусі, вивели її з павільйону і фактично зірвали запис передачі. Також Найєм розповів, що віддав свою машину та водія, щоб родина могла дістатися додому на Закарпаття.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Мукачівському районі на Закарпатті троє підлітків ще 2021 року зґвалтували 14-річну дівчину, зняли це на телефон і поширили відео серед учнів школи, де вона навчалася. За цей злочин суд 2022 року призначив їм іспитовий термін на два роки.

Підліткам не інкримінували статтю 152 Кримінального кодексу (зґвалтування), яка передбачає суворіше покарання, справа була перекваліфікована в суді.

Судді аргументували своє рішення щодо вироку пом’якшувальними обставинами: відсутністю судимості, хорошими характеристиками та частковим відшкодуванням потерпілій.

Це спричинило обурення серед українців, і ситуація отримала широкий розголос.

Згодом стало відомо, що в потерпілої не було адвоката в суді, а її інтереси представляла служба в справах дітей місцевої сільради. Двоє обвинувачуваних у цій справі є синами секретаря цієї ж сільради.

Захистом прав дитини зайнялися активісти та юристи. За даними УП, прокуратура оскаржуватиме вирок суду щодо кривдників дівчинки.

28 березня закарпатський журналіст Віталій Глагола повідомив у фейсбуку, що фігурантів злочину перевели до іншого закладу освіти регіону з дотриманням відповідних процедур.

“Надалі це унеможливить одночасне відвідування школи постраждалою та ґвалтівниками незалежно від кінцевого рішення суду”, – уточнив він.

За бажанням батьків дівчина попередньо продовжить навчатися за місцем проживання, написав медійник. Також їй нададуть необхідну підтримку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter