Адвокати заявили, що Саакашвілі примусово вивезли з лікарні до в’язниці

Дата: 30 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Колишнього президента Грузії та громадянина України Міхеїла Саакашвілі примусово перевели з лікарні в Горі до в’язниці у місті Руставі. 

Про це повідомив адвокат Ніка Гварамія.

Автівка Мін’юсту Грузії біля медичного закладу у Горі, де перебував Саакашвілі. Фото: скріншот з відео MTAVARI.TV

Офіційного підтвердження інформації щодо переведення Саакашвілі досі немає, однак про це, окрім Гварамії, також повідомляють грузинські медіа і партнерка експрезидента та українська нардепка Єлизавета Ясько.

Машини пенітенціарної служби Мін’юсту після опівночі 30 грудня помітили біля медичного закладу у Горі, а згодом автівки з’явились вже на території в’язниці у Руставі. Захист Саакашвілі називає ймовірне переміщення підзахисного викраденням. 

“Вони пробралися вночі та просто викрали хвору людину зі шпиталю”, – сказав в ефірі телеканалу “Формула” адвокат Шота Тутберідзе.

Саакашвілі не вперше намагаються повернути до в’язниці з лікарні, де він проходить реабілітацію після голодування. Попередня спроба, яку вчинили 27 грудня, була неуспішною, бо у нього піднявся тиск через супротив співробітникам. 

На ситуацію з переведенням Саакашвілі до в’язниці відреагувала й Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона розцінила дії грузинської влади як катування і спосіб позбавлення Саакашвілі права на життя:

“Вражає цинізм, у який спосіб це було зроблено…Стан його (Саакашвілі – ред.) здоров’я критичний і викликає занепокоєння: після трьох гіпертонічних криз він почувається вкрай тяжко, кілька днів до цього не піднімався з ліжка. У повному обсязі потрібної медичної допомоги йому так і не було надано та не призначено нового лікаря, а рішення щодо стратегії лікування ухвалювалося медиками різних профілів”.

На початку грудня група медиків, що діє за дорученням грузинського Омбудсмана, зафіксувала у Саакашвілі клінічні ознаки посттравматичного стресового розладу та помірного/важкого депресивного розладу. Попри це колишній президент не працював з психотерапевтом, як того вимагали лікарі.

Саакашвілі збирає речі перед переведенням до тюремної лікарні у листопаді. Фото: скріншот з відео

Після закінчення голодування, що тривало 50 днів, на зміни в психічному стані Саакашвілі звертали увагу його мати та адвокат. Після зустрічі з ним вони переконували, що Саакашвілі до та після ув’язнення – це дві різні людини. 

Ексочільник Грузії опинився за ґратами на батьківщині 1 жовтняі Грузинські правоохоронці переконують, що він незаконно потрапив до країни через порт Поті, куди прибув з українського порту Чорноморськ на кораблі, завантаженому молочними продуктами.. Там його заочно засудили до трьох та шести років у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Гиргвліані та в справі про побиття 2005 року депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

У листах з в’язниці Саакашвілі звинувачує владу Грузії в закликах до його вбивства. 

Фотографія обкладинки: Nino Alavidze/Agenda.ge

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter