Адвокати розповіли про проблеми зі здоров’ям двох фігурантів бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 04 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Адвокат Айдер Азаматов відвідав свого підзахисного Ернеса Аметова в СІЗО в Ростові-на-Дону, а адвокат Олексій Ладін – Сервера Зекір’яєва. Інших фігурантів бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” не вдалося відвідати через обмеження, пов’язані з коронавірусною пандемією.

Сервер Зекір’яєв та Ернест Аметов

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність“.

“Ернес почувається задовільно… До арешту в нього були проблеми з дванадцятипалою кишкою. Йому необхідно вживати молочні продукти: кефір, молоко і все інше. Однак у СІЗО чомусь ці продукти з якихось незрозумілих причин не передають”, – розповів Азаматов.

За його словами, Ернес Аметов продовжує готуватися до процесу і налаштований відстоювати свою невинуватість у суді. Він вважає свій арешт переслідуванням із політичних і релігійних мотивів.

Адвокат Ладін розповів, що в Зекір’яєва “були ущільнення, запалення шийних лімфатичних вузлів, однак йому не поставили діагнозу”.

“Неодноразово сторона захисту писала заяви про те, щоб Зекір’яєву провели медичне обстеження. Йому провели УЗД, також відвідував консул України у зв’язку з цим питанням”, – сказав захисник.

Зі свого боку Сервер Зекір’яєв розповів, що його викликала лікарка й повідомила, що зараз жодних додаткових досліджень не проводитиметься у зв’язку з побоюваннями щодо зараження COVID-19.

Нагадаємо, 19 березня Апеляційний військовий суд залишив під арештом сімох фігурантів так званої другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Щодо восьмого фігуранта, Сервера Мустафаєва, засідання перенесли через стан його здоров’я.

Як відомо, уранці 11 березня російські силовики провели обшуки й затримали чотирьох кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі Криму. ФСБ підозрює затриманих громадян України в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, яка в Росії та тимчасово окупованому Криму переслідується за російським законодавством. Російський правозахисний центр “Меморіал” вважає обвинувачених у цих справах політв’язнями.

Фігурантам третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Осману Сейтумерову, його братові Сейтумеру Сейтумерову і Рустему Сейтмеметову російське слідство 8 квітня висунуло звинувачення за ч. 2 статті 205.5 КК Росії.

У Міністерстві закордонних справ України висловили “рішучий протест” через такі дії ФСБ в Криму. Спікер відомства Катерина Зеленко зазначила, що Росія цинічно “ігнорує всі заклики світової спільноти припинити тиск на кримських татар… як і, власне, всі резолюції міжнародних, міжурядових інститутів”. Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальну справу за фактом затримання кримських татар 11 березня.

29 квітня Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом “невжиття державою-окупантом заходів для протидії розповсюдженню СОVID-19 серед кримчан, у тому числі щодо ув’язнених, які перебувають у місцях несвободи”. Справу відкрили за статтею про порушення законів та звичаїв ведення війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter