Адвокатурі за монополію доведеться заплатити незалежністю – правозахисник

Дата: 16 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Монополія адвокатури призведе до втрати її незалежності та до підвищення цін на послуги.

Про це заявив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій Бущенко.

“Монополія може бути повністю під контролем держави – від цін, етики та багатьох інших питань. Держава своє візьме… Привілеї не даються за незалежність. Вони даються за вірність, відданість, спеціальні послуги та блага суверену”, – каже правозахисник.

Крім того держава все одно може втрутитись в регулювання цін на послуги адвокатів. 

“Наслідком монополізації буде підвищення цін. Ти контролюєш ринок і витісняєш конкурентів. В адвокатурі думають, що вони надурять державу. Але я не знаю прикладів в історії, коли можна довго дурити держави. Держава візьметься за регулювання цін і адвокатура дуже пошкодує”, – сказав Аркадій Бущенко.

За його словами, держава потрапляє у таку саму пастку, в яку вона потрапила у 1996 році, коли вона у Конституції згадала прокуратуру.

“Через рік вони усвідомлять цю пастку. Потім два десятки правозахисних організацій, кілька коаліцій будуть думати, як з цією дурнею жити. Будуть витрачені мільйони доларів, аби таке зникло”, – прогнозує правозахисник.

Правозахисник УГСПЛ наголошує, що монополія не завжди означає прозорість для суспільства. 

“Дуже важко буде отримати інформацію про те, як у цій монополії ухвалюватимуть рішення, як вони функціонують. Це страшенний кентавр, який призведе до негативних наслідків”, – наголосив він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter