Адвокатка вказує на “жорстке психологічне насильство” з боку ФСБ над заступником Меджлісу Наріманом Джелялом

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Затриманий окупаційними силовиками в Криму кримськотатарський політик, викладач, політолог, журналіст і заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял зазнав “жорсткого психологічного впливу”.

Про це 6 вересня в ефірі Радіо Крим.Реалії повідомила його адвокатка Еміне Авамілєва.

Еміне Авамілєва

За її словами, о четвертій ранку 5 вересня вона отримала зі стаціонарного номера телефону дзвінок від “слідчого” ФСБ, майора юстиції Віталія Власова. Той повідомив, що Наріман Джелял виявив бажання бачити як адвоката саме її і що на неї чекають для проведення слідчих заходів. Захисниця прибула до “управління ФСБ” на зустріч із Джелялом за годину.

“У мене було конфіденційне спілкування з Наріманом Джелялом. Незважаючи на те що він дуже був утомлений, тримався абсолютно гідно. Багато годин поспіль до нього застосовували досить жорсткий психологічний вплив, оскільки він постійно перебував у наручниках з мішком на голові в підвальному приміщенні, за його відчуттями, і, звичайно ж, як я вже сказала, зазнав жорсткого психологічного впливу. Фізичного впливу на Нарімана Джеляла не чинили”, – сказала вона. 

Російські силові відомства інформацію Авамілєвої не коментують.

Як відомо, Віталій Власов – слідчий, зокрема, у кримінальній справі щодо позаштатного журналіста “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка

Віталій Власов

Нагадаємо, 3 та 4 вересня силовики провели обшуки й затримали Нарімана Джеляла та ще чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

Віталій Власов інкримінує Наріману Джелялу порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. 

Як повідомляє “Кримський процес” із посиланням на адвокатів Лілю Гемеджі та Едема Семедляєва, незаконні “судді” в Криму визнали винним Ельдара Одаманова та Шевкета Усеїнова в порушенні ст. 19.3 КпАП РФ (“невиконання законних вимог співробітника поліції”). Одаманов отримав 15, а Усеїнов – 14 діб арешту.

Кримська солідарність” інформує, що поліція відпустила всіх затриманих кримських татар, крім двох родичів Асана Ахтемова. За словами матері політв’язня Зареми Ахтемової, її синові Арсену та чоловікові Азізу Ахтемову російські силовики інкримінують “непокору законному розпорядженню співробітника поліції” за статтею 19.3 КпАП РФ. Засідання в їхніх адміністративних справах відбудуться 6 вересня в незаконному “Київському районному суді”.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 124 людини. 89 українських громадян утримують з політичних мотивів в Росії, а 35 – у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. 

Президент України Володимир Зеленський та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пов’язують нові затримання кримських татар у Криму з успішно проведеним самітом Кримської платформи 23 серпня. 

Водночас Сполучені Штати рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter