Адвокати вестимуть паралельне розслідування у справі Майдану

Дата: 20 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Громадські активісти незадоволені якістю розслідування справи про розстріли мирних протестувальників на київському Майдані. Адвокати постраждалих вирішили створити центр, що вестиме паралельне розслідування.

Як повідомляє Євромайдан SOS, активісти цієї громадської ініціативи передали органам національного розслідування усю інформацію, яку зібрали волонтери в ході допомоги переслідуваним учасникам протесту. Євромайдан SOS тісно співпрацював із Радою Європи, передав два подання до Міжнародного кримінального суду. Активісти намагалися здійснювати громадський контроль над ходом розслідування. Спільно із адвокатами постраждалих до річниці розстрілу беззбройних мітингувальників було підготовано звіт “Рік безкарності: громадський аналіз розслідування справ Євромайдану”. У звіті наведені недоліки слідства по кожному епізоду та надані конкретні рекомендації для їх усунення. 

Наприклад, два місяці тому громадськість була обурена тим, що водій автобусу, який привіз “групу підтримки Беркуту” на суд, має георгієвську стрічку. Але насправді усіх мав би більше занепокоїти той факт, що мова йде про водія, в автобусі якого били автомайданівців у січні 2014 року, а він досі працює в міліції, у реорганізованому (правильніше – перейменованому) спецпідрозділі. Власне, там, де продовжують працювати ідентифіковані автомайданівцями ще у січні 2014 році нападники, яким до цього часу навіть не пред’явили підозру“, – зазначають правозахисники.

Водночас експерти говорять, що окремі слідчі з управління спеціальних розслідувань (створеного після значного тиску з боку громадськості та адвокатів потерпілих аж через 10 місяців після початку розслідування), за кілька місяців зробили більше, ніж уся прокуратура Києва за рік. 

Без постійного громадського контролю результат розслідування буде відрізнятися від очікуваного, тому адвокати вирішили створити Центр підтримки розслідування, який по факту буде проводити його паралельно офіційному. Правозахисники додають, що у роботі цього центру їм потрібна буде підтримка громадськості.

Із повним текстом звіту “Рік безкарності: громадський аналіз розслідування справ Євромайдану”, підготованого Центром Громадянських Свобод, ініціативою Євромайдан SOS та групою громадського спостереження “ОЗОН”, можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, за даними “Пошукової ініціативи Майдану”, за рік після подій на Євромайдані 55 учасників досі вважаються зниклими. У базі даних ініціативи Євромайдан SOS нараховується 27 зниклих активістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter