Адвокати Небесної Сотні закликають не блокувати допит Януковича

Дата: 28 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Євромайдан SOS та адвокати родин Небесної сотні (Адвокатська дорадча група) закликають активістів не блокувати проведення допиту колишнього президента України Віктора Януковича у справі щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут”.

Про це йдеться у відкритому зверненні, текст якого переданий Центру інформації про права людини.

“Як і всі, ми хочемо бачити Віктора Януковича безпосередньо в суді на лаві підсудних і допитувати в якості обвинуваченого. Але поки він у Росії. В Україні проти нього розслідується вісім кримінальних проваджень, які ще не передані до суду. Бо зазвичай злочини виконавців доводити простіше і швидше. Тому обвинувачення п’ятьом беркутівцям у вбивствах 48 людей 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській вже розглядаються Святошинським районним судом. У цьому процесі (і саме в цьому суді) не може вже бути інших обвинувачених. Безпосередньо сам Янукович є підозрюваним по цьому ж епізоду в іншому провадженні. Навіть якщо завтра президент-втікач з’явиться в Україні, у процесі проти п’ятьох беркутівців він не зможе бути обвинуваченим. Інакше доведеться розглядати справу спочатку. Тому допитати його саме в цьому процесі можна лише як свідка”, – наголошують автори звернення.

Вони нагадують, що ініціатива допитати Віктора Януковича з території Росії за допомогою конференцзв’язку надійшла від захисту беркутівців. Адвокати родин Небесної сотні наполягали на його виклику в суд і особистому допиті. Говорили про процесуальні ризики задоволення клопотання захисту. Адвокати захисту переконували, що в Святошинський суд Янукович не може прибути, бо “в Україні йому загрожує небезпека”. І хоча мова йшла не про неможливість бути присутнім на судовому засіданні, а про небажання це робити, через страх кримінальної відповідальності, суд вирішив провести допит шляхом відеоконференції. І тепер це рішення суду, яке потрібно виконувати.

Адвокати родин Небесної сотні запевняють, що готові до цього допиту. Згідно КПК України свідок має дати вільні покази, а потім відповісти на питання захисників, обвинувачених, прокурорів, потерпілих, їх представників і суду.

“Так, ми впевнені, що цей свідок не скаже правди. Проте він несе кримінальну відповідальність за надання завідомо неправдивих показів та відмову від дачі показів. Відмовитись відповідати на питання можна виключно на підставі статті 63 Конституції – тобто на питання щодо себе і близьких родичів. Все інше – кримінально карне діяння. Це роз’яснюється свідку, і про це він складає присягу”, – зауважують адвокати.

Вони наголошують, що зрив або незабезпечення проведення допиту, необхідність якого визначив український суд, з боку українських органів влади, – це і буде перешкоджання правосуддю.

Крім того, авторів звернення “насторожує відверта дезінформація активістів про те що нібито беркутівців збиралися відпустити. Суд ще минулого засідання продовжив термін тримання під вартою всім обвинуваченим на два місяці”.

Нагадаємо, 25 листопада Віктора Януковича мав допитувати Святошинський райсуд Києва через відеозв’язок із суду в російському Ростові. Проте через протести під СІЗО підсудних екс-“беркутівців” не змогли доправити до суду. Активісти блокування СІЗО пояснювали побоюванням, що захист “беркутівців” після свідчень Януковича може подати клопотання про пом’якшення для підозрюваних запобіжного заходу. Через блокування СІЗО засідання суду перенесли на 28 листопада.

Святошинський районний суд Києва розглядає справу щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут”, фігурантів справи про розстріли на Майдані – Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. Колишні бійці спецпідрозділу “Беркут” не визнають власної вини.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році. Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter