Адвокат Януковича вимагає від України компенсувати судові витрати

Дата: 22 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Британський адвокат Джо Хейг, який представляє інтереси Віктора Януковича в Суді Євросоюзу, вимагає від України часткової компенсації його витрат.

Про це адвокат заявив у повідомленні для преси, яке має в розпорядженні “Європейська правда“.

Проблеми створила непослідовна юридична позиція українського уряду в Суді ЄС у Люксембурзі: наприкінці минулого року Київ увійшов у процес “Янукович проти Ради ЄС”, але згодом змінив своє рішення і припинив будь-яку участь в процесі.

Адвокат Януковича стверджує, що за два місяці, які минули між входженням та виходом України з процесу, встиг оскаржити дії України.

Проміжне рішення суду ЄС в Люксембурзі підтверджує, що в разі, якщо юристи Януковича дійсно будуть оскаржувати дії України та існують документи про оплату Януковичем юридичних послуг, Україна буде змушена компенсувати екс-президенту ці витрати з держбюджету.

Наразі оприлюднено рішення про входження України та її вихід з процесу за позовом екс-президента Віктора Януковича та його старшого сина Олександра. Документи датовані ще березнем поточного року, але були оприлюднені лише наприкінці вересня або в перших числах жовтня. Водночас, джерела Європейської правди свідчать, що Мінюст входив також у інші процеси проти екс-посадовців.

Нагадаємо, екс-президент України Віктор Янукович звернувся до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі, тому що вважає, що були порушені такі його права, як право на справедливий судовий розгляд, право не зазнавати дискримінації за політичним статусом і переконаннями тощо.

Генеральний прокурор Віктор Шокін 28 липня заявив про початок процедури заочного засудження Януковича. Генпрокурор повідомив, що 27 липня Печерський районний суд Києва визнав правомірність доказів, наданих співробітниками Генеральної прокуратури, і почав процедуру заочного засудження. 11 серпня Апеляційний суд Києва відмовив у розгляді скарги адвокатів Януковича на рішення ГПУ про заочне засудження їх підзахисного.

За даними начальника управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка, проти Януковича відкриті провадження про причетність до злочинів під час Майдану (організація перевищення працівниками правоохоронних органів своїх повноважень, що призвело до тяжких наслідків, в тому числі загибелі людей); створення злочинної організації; організації заволодіння лісовими угіддями Сухолуччя, а також будівлями з землею резиденції “Межигір’я”; заволодіння бюджетними коштами на створення спеціальної телекомунікаційної лінії спецзв’язку для органів державної влади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter