Абсолютна більшість українців засуджує катування ворогів під час збройного конфлікту

Дата: 11 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Абсолютна більшість українців вважає, що застосування тортур (катувань) до ворогів під час збройного конфлікту не може бути виправданим. 

Такі дані третього загальнонаціонального дослідження “Що українці знають та думають про права людини”, яке проводив Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA.

Майже 40 % опитаних вважають неприпустимими тортури, адже це прямо заборонено законом. Ще 36 % людей у питанні застосування тортур послуговуються гуманістичними ідеями. Водночас 9 % респондентів вважають, що мета виправдовує засоби, а тому тортури можна назвати виправданими, якщо потрібно домогтися від жертви необхідних відомостей. Ще майже 7 % вважають, що тортури – це адекватна відповідь на такі самі дії ворога. Понад 15 % не змогли відповісти на це запитання.

Поцікавилися соціологи й думкою українців щодо амністії. Виявилося, що понад чверть опитаних (26 %) не підтримує жодних варіантів амністії за злочини під час конфлікту на Донбасі. Ще 19 % підтримують амністію всіх учасників конфлікту за весь час, але тільки не за тяжкі злочини, наприклад навмисні вбивства, катування, грабежі та скоєння міжнародних злочинів. Однак 30 % опитаних не змогли відповісти на це питання, адже відчували складність. 

Нагадаємо, що за чотири роки поменшало українців, які вважають, що за політичні погляди в країні можна стати жертвою дискримінації. До трійки ознак, за якими, на думку опитаних, найчастіше утискають людей в Україні, увійшли вік, інвалідність та сексуальна орієнтація.

Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Центром прав людини ZMINA вже втретє спільно проводять дослідження “Що українці знають та думають про права людини”. На нашому сайті можна також переглянути попередні дослідження за 2016 і 2018 роки.

Фотографія обкладинки: Pinterest

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter