Аби зареєструвати громадську організацію, треба їхати в обласний центр – експертка

Дата: 18 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Через суперечності в законодавстві, система реєстрації громадських організацій містить недосконалості.

Таку думку висловила фахівчиня з питань реєстрації громадських організацій Соломія Старосольська на громадському обговоренні проекту розпорядження Кабміну “Про внесення змін до плану дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини на період до 2020 року”.

“1 травня 2016 року за розпорядженням міністра юстиції ліквідували територіальні управління юстиції. Тепер громадянин районного міста для того, щоб зареєструвати громадську організацію повинен поїхати в обласний центр”, – каже фахівчиня Українського незалежного центру політичних досліджень Соломія Старосольська.

“Моніторинг показує, що центри надання адміністративних послуг сьогодні відмовляються в 50 – 60% приймати документи. Вони посилаються на невідповідність закону про державну реєстрацію та закону про адміністративні послуги”, – додає вона.

Соломія Старосольська також вказує на необхідність внесення змін до 41 пункту Плану дій “Заборона втручання держави у статутну діяльність громадських об’єднань, мінімізація втручання держави у створення, діяльність та припинення громадських об’єднань через реєстраційні процедури”.

Заступник міністра юстиції Сергій Петухов вважає, що немає сенсу на обговоренні про внесення змін до Плану дій звертатись до цього питання.

“Ваша організація рік тому могла аргументувати позиції. Вона була сформульована так, як прийнята. Втрачатиметься сенс, якщо кожного півроку розширювати, змінювати, додавати чи уточнювати формулювання”, – каже він.

За його словами, зміни можна буде планувати за результатами річного звіту.

“За результатами річного звіту ми проведемо більш змістовну зустріч або будемо висувати змістовні пропозиції саме щодо пунктів плану там, де треба додавати пункт, розширяти, змінювати через те, що за рік, до прикладу, змінилась ситуація”, – зауважив він.

Після громадського обговорення Український незалежний центр політичних досліджень звернувся до міністра юстиції Павла Петренка з проханням прислухатись до їхньої позиції.

У Центрі нагадують, що постановою уряду № 99 “Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги” громадські об’єднання реєструють головні територіальні управління юстиції. Але така ситуація зумовила необхідність залучати до надання послуг центри надання адміністративних послуг та центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У громадській організації переконані, що для ефективної реалізації їх функцій необхідно внести зміни до закону “Про адміністративні послуги” та розпорядження уряду від 16 травня 2014 р. № 523-р.

“Але такі зміни можливі лише за спільним обговоренням як Мін’юсту, так і Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, на яке й покладено функцію координації діяльності центрів надання адміністративних послуг. Вони забезпечать створення ефективного середовища реєстрації громадських формувань, а тому стануть основою для досягнення ключової цілі п. 41 Плану – спрощення процедур реєстрації”, – йдеться у листі до міністра юстиції, яке є у розпорядженні Центру інформації про права людини.

Також у Центрі закликають скасувати положення про сплату адміністративного збору за державну реєстрацію змін до відомостей про громадське об’єднання, що містяться в Єдиному державному реєстрі.

Раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини вказала прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману на можливі ризики порушення прав людини через реалізацію окремих положень постанови №99.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter