Вищу раду юстиції експерти закликають зібратися знову

Дата: 11 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Результати обрання членів Вищої ради юстиції (ВРЮ) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), яких планується обрати на з’їзді адвокатів 12-13 червня, можуть будуть нелегітимними у випадку неоголошення нового з’їзду.

Про це заявили експерти “Реанімаційного пакету реформ”.

Фахівці нарікають на найгірші стандарти поведінки вищих і регіональних органів адвокатського самоврядування. 

“Кожний його етап супроводжувався і супроводжується скандалами, недопуском окремих делегацій до участі, політичними замовленнями, підкупом адвокатів окремими кандидатами до Вищої ради юстиції, тиском і фальсифікаціями. Про всі ці факти стверджують самі представники адвокатської спільноти, їх перевіряють прокуратура і суди”, – йдеться у заяві “Реанімаційного пакету реформ”.  

На червневий етап з’їзду знову був винесений той самий список кандидатів, незважаючи на те, що на попередніх етапах з’їзду їх двічі не підтримали. В РПР це пов’язують із впливом і тиском на адвокатів, який здійснюється на замовлення політичних еліт,  аби “протягнути” до ВРЮ і ВККС конкретних осіб.

Експерти кажуть, відповідно до нового лютневого закону “Про Забезпечення права на справедливий суд”, слід закрити і скликати новий з’їзд. 

“Саме тому, щоб обрати членів ВРЮ та ВККС згідно закону, потрібно переоголосити з’їзд. Закликати до участі нових делегатів від адвокатських спільнот, які зможуть обрати легітимних представників до цих важливих державних органів”, – йдеться в заяві РПР.

Нагадаємо, у квітні на з’їзд адвокатів, що мав обрати членів Вищої ради юстиції, не допустили одного з претендентів – Ростислава Кравця. Депутат Андрій Іллєнко стверджував, що заважали проводити засідання “люди Портнова”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter