А віз і нині там? У справі по “одеській трагедії” Генпрокуратура і МВС не змогли домовитися

Дата: 04 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Розслідування трагедії в Одесі 2 травня, проведене на національному рівні, не відповідає вимогам Конвенції з захисту прав людини. Проблема – відсутність спеціалістів та невміння Генпрокуратури та МВС розділити між собою повноваження під час розслідування трагедії в Одесі.

Це зауважив сір Ніколас Братца, голова Міжнародної дорадчої групи, у минулому – президент Європейського суду з прав людини. Сьогодні він презентував звіт Міжнародної дорадчої групи, повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

По “одеській трагедії” існує три провадження: щодо дій працівників міліції, щодо самих заворушень і пожежі у Будинку профспілок та щодо дій Державної служби з надзвичайних ситуацій під час пожежі.

Друге і третє розслідування проводилося без відповідного рівня незалежності, говорить сір Ніколас Братца. Зокрема, він зазначає, що лунали заяви про ознаки змови між міліцією та учасниками заворушень, те саме стосується і Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Експерт підкреслив, що важливо саме зараз демонструвати незалежність розслідування, коли довіра в українському суспільстві до системи кримінальної юстиції є низькою.

На його думку, проблеми у розслідуванні зумовлені переважно неефективним розподілом повноважень між Генпрокуратурою та МВС.

“Органам влади знадобилося два тижні на арешт головного підозрюваного, і він вже встиг втекти з країни”, – говорить Братца.

Також було виявлено суттєві недоліки у зборі доказів. Вони полягали в тому, що Будинок профспілок одразу після пожежі не був опечатаний та не було оперативно проведено судово-медичну експертизу.

“Пожежна бригада прибула на місце лише через 40 хвилин, але розслідування щодо цього почалося лише через 5 місяців, і лише після відповідної скарги”, – зазначив експерт.

На процес також негативно вплинули постійні відводи суддів – це призвело до значного затягування розслідування.

Братца говорить: події мали настільки велике значення, що влада мала би детально інформувати громадськість. Але не була розроблена ефективна комунікаційна стратегія, громадськість та зокрема родичів загиблих не інформували про розслідування детально і вчасно.

Основними перепонами ефективності розслідування трагедії, згідно з висновками МДГ, були:

  • масштаб і широта розслідувань
  • відсутність спеціалістів-слідчих, що мали би досвід розслідування масових вбивств
  • потреба одночасно проводити інші складні розслідування, зокрема, по справі Майдану
  • проблеми в ідентифікації винних, адже багато учасників були у масках, а свідки подій часто неохоче давали свідчення

Але ці перепони, наголошують експерти МДГ, не могли виправдати неякісність розслідування.

Група, однак, відзначила і позитивні моменти. Міжнародна дорадча група була вражена значною кількістю інформації, отриманої тимчасовою слідчою комісією та представниками омбудсмана. Органи влади також надавали велику кількість інформації на запити групи, і експерти зауважують, що потрібна більш тісна співпраця з українською владою.

Представники МДГ почули запевнення від української влади, що готуються інші кримінальні справи, які будуть направлені до суду. Але вони констатують, що з моменту трагедії в Одесі минуло вже багато часу.

У МДГ сподіваються, що буде поновлено довіру до розслідування і з’ясування обставин цих трагічних подій буде завершено.

Нагадаємо, Міжнародна дорадча група контролює, чи розслідування відповідає Конвенції з захисту прав людини та практиці Європейського суду з прав людини, а також чи існують під час розслідування умови для достатнього громадського контролю. Саме ж розслідування трагедії в Одесі ведуть українські державні органи.

Фото Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter