“А навіщо ти сюди взагалі приїхав?”: у Дніпрі суддя замість допомоги нахамила переселенцям з Луганщини

Дата: 05 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Дніпрі суддя Індустріального суду нахамила переселенцям з Луганщини, які прийшли оформлювати документи, і питала, чому вони взагалі приїхали на підконтрольну територію. 

Про це написав у фейсбуку активіст, переселенець з Луганщини, нині військовий Артем Карякін (Східний).

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Він уточнив, що про прикру ситуацію йому розповіли самі переселенці.

“Якщо хтось не знає, то багато українців з окупованих міст, залишаючи їх, мають низку бюрократичних проблем, пов’язаних з оформленням тих чи інших українських документів. Частина цих проблем вирішується, зокрема, й через суд”, – нагадав він.

Під час одного з таких судових процесів в Індустріальному суді Дніпра одна із суддів дозволила собі цілу низку неприємних висловлювань на адресу людини, яка нещодавно з великими труднощами залишила окуповане росіянами місто Луганської області, розповів Карякін.

Далі активіст процитував уривки з розмов судді та переселенців (за їхніми словами):

“А навіщо ти сюди взагалі приїхав?” – “Не хотів жити під російськими прапорами”. – “А що, вони в тебе у квартирі висіли?”

“Ти довго прожив там під росіянами”. – “Але ж нормальною людиною вийшов”. – “Це ще потрібно перевірити”.

Карякін наголосив, що зараз в Україні багато говорять про реінтеграцію деокупованого Донбасу, будують плани на майбутнє, радяться із західними партнерами щодо цього.

“Реінтеграція ще навіть не почалася, за кожну людину звідти доводиться боротися, щоб українці залишалися українцями на землі. І що ми зрештою робимо, коли один із таких українців, залишаючись вірним своїй країні, приїжджає на вільну територію? Хамимо йому, порівнюючи незрозуміло з ким”, – обурився активіст.

Ситуацію виданню ZMINA прокоментувала правозахисниця, голова ГО “Донбас SOS” Віолета Артемчук. Вона сказала, що таке ставлення до переселенців, на жаль, зустрічається. Наприклад, на рівні співробітників банків або пенсійного фонду, в міжособистісному спілкуванні.

“Але на рівні суду з таким ми ще не стикались у своїй практиці. Чи є порушення в поведінці судді щодо ВПО? Це має кваліфікувати той же суд або інші компетентні органи”, – сказала вона.

Водночас правозахисниця нагадала, що в Кримінальному кодексі України існує стаття 161 – “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

“Наразі питання доказів, що таке ставлення – це є мова ворожнечі. На жаль, стаття виписана так, що трактувати її можна по-різному. Але це не означає, що ВПО навіть не треба намагатися захистити свої права”, – сказала Артемчук.

Вона порадила подружжю переселенців з Луганщини звернутися до Офісу Омбудсмана України: зателефонувати на гарячу лінію або надіслати звернення з фіксацією обставин.

“На мій погляд, це компетенція саме Уповноваженого з прав людини”, – сказала вона.

Віолета Артемчук також закликала ВПО бути активнішими в захисті власних прав, бо в будь-якому разі все починається із заяви потерпілих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter