“Людям не подобається” – у метрополітені скаржаться на рекламу ВІЛ-тестування

Дата: 10 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Адміністрація Київського метрополітену направила офіційний лист агентству “Команда А”, яке займається розміщенням реклами в метро та міській електричці, де просить врахувати скарги пасажирів на пропаганду “нетрадиційної сексуальної орієнтації” у соціальній рекламі тестування на ВІЛ.

Копію листа, написаного на початку лютого, 5 березня розмістив у мережі Фейсбук редактор Європейської правди Сергій Сидоренко.

“На думку заявників, у зазначених рекламних матеріалах присутня пропаганда нетрадиційної сексуальної орієнтації. Ураховуючи вищевикладене, з метою запобігання аналогічних скарг у подальшому, просимо Вас більш ретельно та обачливо підходити до підбору рекламних сюжетів для розміщення”, – йдеться у листі, підписаному заступником начальника Д.Ю. Пеклуном.

Така позиція працівника столичного комунального підприємства обурила активістів та правозахисників. Адже подібні зауваження є дискримінаційними по відношенню до представників ЛГБТ-спільноти і не повинні мати місце у жодних рекомендаціях.

Правозахисник, член правління громадських організацій “Міжнародний Форум КиївПрайд”, “Гей-альянс Україна” та “Точка опори” Зорян Кісь, вважає такий лист помилкою, зокрема, з точки зору права.

“На перший погляд ця ситуація виглядає кумедною, але, насправді вона демонструє “збої в системі” на всіх рівнях. Звичайно, метрополітену легше перекласти відповідальність на рекламне агентство. Однак, надсилати листа з рекомендацією “ретельніше підходити до вибору сюжетів” було помилкою – і з точки зору здорового глузду, і з точки зору права. Пан Пеклун, натомість, мав відповісти на кожне з тих “численних звернень” і вказати, що реклама не порушує законодавства України, і розміщена відповідно до всіх можливих законодавчих і підзаконних актів.

За бажанням він міг також нагадати авторам звернень, що Україна – не Росія, і у нас немає (і я впевнений, що не буде) законодавства про заборону так званої “пропаганди нетрадиційної сексуальної орієнтації”. Саме поняття “пропаганди” є кремлівських міфом, і дуже шкода, що люди, які ухвалюють рішення в нашій столиці, сприймають його як щось реальне”, – зазначив Зорян Кісь у коментарі Центру інформації про права людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter