Апеляційний “суд” окупантів залишив вирок добровольцю кримськотатарського батальйону Межмедінову чинним

Дата: 11 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Криму” залишив чинним вирок “Чорноморського районного суду” за ч. 2 ст. 208 (“Організація незаконного збройного формування або участь у ньому”). Таке рішення ухвалив “суддя” Анатолій Осоченко.

Про це повідомляє видання “Кримський процес“. 

За даними сторінки “Чорноморського районного суду”, вирок “суд” ухвалив тільки один раз стосовно Нарімана Межмедінова. Суд першої інстанції визнав його винним, приставши на версію слідчих, що влітку 2016 року він поїхав в Україну, де вступив до лав кримськотатарського добровольчого батальйону імені Челебіджихана. Повернувшись до Криму, він не звернувся в правоохоронні органи й у такий спосіб не припинив своєї участі в батальйоні. Суд засудив 55-річного кримського татарина до восьми років позбавлення волі.

Згідно з інформацією в цій справі, яка доступна на сторінці “Чорноморського районного суду”, 30 липня державний обвинувач подав апеляційну скаргу, в якій, за словами родичів, наполягав на перегляді вироку в бік збільшення терміну покарання. Однак згодом цю скаргу зняли з розгляду.

Після цього сам засуджений подав апеляційну скаргу, яку також залишили без розгляду через пропущені строки. Після цього Наріман Межмедінов подав повторну скаргу – про результати розгляду в “суді” першої інстанції.  Наразі стосовно цієї скарги інформації немає.

Родичі засудженого підтвердили, що “суд” у цей період дійсно розглядав апеляційну скаргу Межмедінова. Слухачів до суду не пускали, посилаючись на заходи із запобігання поширенню коронавірусу.

Підсудного також не доставили в “суд”, тому він брав участь у розгляді апеляційної скарги, зі слів родичів, за допомогою відеоконференцзв’язку. Про результати розгляду рідним поки не відомо.

Видання зазначає, що це вже четвертий вирок, який набув чинності й пов’язаний з фактичним позбавленням волі кримських татар, звинувачених за ч. 2 ст. 208 КК РФ за участь у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Раніше до різних термінів ув’язнення були засуджені Айдин Мамутов, Едем Кадиров, Февзі Саганджі й Дилявер Гафаров.

На етапі судового слідства в Кіровському районному суді за аналогічним звинуваченням слухається справа ще одного кримського татарина Меджитов Аблямітова.

Напередодні голова колегії незаконного “Верховного суду Криму” Алла Хіневич оголосила вирок у заочній кримінальній справі стосовно організатора енергоблокади та власника телеканалу ATR Ленура Іслямова. Йому присудили 19 років позбавлення волі. 

В Україні з 2016 року триває обговорення створення кримськотатарського батальйону в складі структури правоохоронних органів України. Наразі батальйон не входить до системи Міністерства внутрішніх справ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter