86 громадських організацій поскаржаться до Конституційного суду через е-декларації

Дата: 30 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Громадські організації збираються через Конституційний суд оскаржити необхідність електронного декларування статків для антикорупційних активістів.

З відповідною заявою, опублікованою на сайті Реанімаційного пакету реформ, виступили 86 ГО.

Автори заяви наголошують, що в жодній країні Європи не існує обов’язку декларування майна для громадських активістів, експертів чи журналістів-розслідувачів на одному рівні з державними посадовцями.

“Це по суті, надає владі інструмент для вибіркового переслідування, створює широке поле для маніпуляцій і безпідставного застосування санкцій”, − пояснюють вони.

Крім того, на думку підписантів, ця законодавча норма є неконституційною, оскільки наразі не є визначеними ані мета покладення на відповідних осіб зазначених заборон, обмежень і відповідальності, ані коло таких осіб.

Автори заяви стверджують, що поширення на фізичних осіб антикорупційних заборон є дискримінаційним і порушує Європейську конвенцію з прав людини і основоположних свобод, положення Конституції України щодо права на свободу об’єднань, працю, рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, свободу думки і слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань, приватність та невтручання в особисте і сімейне життя.

Нагадаємо, у липні минулого року Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроекти №6674 (про зміни до закону про громадські об’єднання) та №6675 (про зміни до Податкового кодексу), у яких передбачається посилення звітності неприбуткових організацій, зокрема за освоєння міжнародної грошової допомоги, та відповідальності за помилки у таких звітах. Низка громадських організацій, зокрема правозахисних, назвала норми цих законопроектів дискримінаційними.

З 1 січня 2018 для державних чиновників почався процес реєстрації електронних декларацій за 2017, який триватиме до 1 квітня. Цього року декларації мають подавати також представники некомерційних організацій. Правозахисники закликають українську владу припинити переслідування антикорупційних активістів в Україні. Раніше Європейський Союз також наголосив, що е-декларування для активістів створює невиправданий тиск на неурядові організації.

16 березня цього року Венеціанська комісія спільно з БДІПЛ ОБСЄ надала висновок щодо зазначених законопроектів. Міжнародні експерти розкритикували ці законопроекти і відзначили “надзвичайну важливість, щоб вимоги електронної декларації для антикорупційних активістів були скасовані до 1 квітня 2018 року”.

22 березня під час засідання Верховної Ради України депутати не проголосували про включення до порядку денного жодного із законопроектів про відтермінування е-декларування для членів громадських організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter