77% українців підтримують вакцинацію дітей – соцопитування

Дата: 31 Січня 2017
A+ A- Підписатися

77% українців підтримують вакцинацію дітей проти поліомієліту, кору, туберкульозу, гепатиту B, дифтерії.

Про це говорять результати соцопитування групи “Рейтинг” про стан медичної сфери в Україні, передає ВВС Україна.

Цей метод профілактики більше підтримує міське населення, жінки, пенсіонери, а також ті, хто довіряє медичним установам. Кількість тих, хто не підтримує щеплення і сформував ставлення до нього – понад 10%.

Дві третини опитаних знають, хто їхній сімейний лікар або терапевт, з них 80% респондентів довіряє йому. Соціологи зазначили, що обізнаність про сімейного лікаря залежить від віку та статі. Жінки більше володіють цією інформацією, ніж чоловіки.

“Складається ситуація, коли люди з одного боку не задоволені станом медицини і вважають, що загальна якість державних медичних послуг в країні погіршується або не змінюється, з іншого – продовжують довіряти медичним закладам і лікарям”, – наголосили у дослідженні.

Понад 40% українців заявили, що мають до трьох захворювань, які наразі їх турбують. Згідно з даними, 17% респондентів зазначили, що страждають від понад чотирьох хвороб. Натомість третина заявила, що не мають жодних проблем із здоров’ям.

Більшість не вживає ліків або вітамінів для лікування або попередження серцевих захворювань. Третина опитуваних приймає. Дві третини звертаються до лікаря або проходила в цьому році обстеження серцево-судинної системи, зазначили соціологи.

76% респондентів довіряють рятувальникам у своєму регіоні, а решта не довіряє. Службі швидкої медичної допомоги довіряють 74% людей, не підтримують таку думку 22%, свідчать результати опитування.

“Медичним закладам (поліклінікам, лікарням) довіряють 57%, не довіряють – 36%, аптекам довіряють 55%, не довіряють – 38%, поліції довіряють 48% опитаних, не довіряють – 45%”, – повідомили в групі.

Опитування провели в грудні минулого року у форматі інтерв’ю “face-to-face”. Загалом опитали півтори тисячі респондентів від 18 років. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами й типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження становить не більш як 2,5%.

Раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала Мінздоров’я інформувати населення про вакцинацію

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter