76% українців не довіряють судовій системі

Дата: 21 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

76% опитаних соціологами українців розповіли, що не довіряють судовій системі загалом. 

Такі дані опитування “Оцінка громадянами ситуації в країні, рівень довіри до виконавчих та правоохоронних органів влади, оцінка діяльності уряду (лютий 2020 року)”, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова.

Найбільше українці не довіряють чиновникам (77%), місцевим судам (71%), прокуратурі (68%), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (66%), Національному антикорупційному бюро України (65%), Національному агентству з питань запобігання корупції (65%), уряду (64,5%), Верховному Суду (64%), Антикорупційному суду (64%), Конституційному Суду України (60,5%).

Водночас довірою в громадян користуються ЗСУ (їм довіряють 69% опитаних), ДСНС (65%), Держприкордонслужба (60%) та Національна гвардія України (60%).

Як відомо, соціологічні дослідження вже не вперше показують низький рівень довіри українців до судів. У липні минулого року 75% опитаних заявили, що не довіряють судам. Водночас 63% опитаних заявляли, що на підвищення довіри можуть вплинути притягнення корумпованих суддів до кримінальної відповідальності та очищення суддівського корпусу від недоброчесних суддів. 

Через низьку довіру українці неохоче вирішують свої проблеми в судах. Усього 9% опитаних соціологами людей зверталися до суду по допомогу, коли вона була їм потрібна. 

Нещодавно ZMINA розповідала, як наприкінці минулого та на початку поточного року Вища рада правосуддя проігнорувала інформацію щодо кричущих порушень з боку трьох суддів і замість покарання відправила їх на пенсію та нагородила почесними грамотами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter