75% українців готуються до можливих проблем з енергопостачанням взимку − опитування

Дата: 01 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Близько 75% українців готуються до можливих відключень світла, що можуть виникнути взимку. Найбільш інтенсивно готуються до цього мешканці Києва, а також люди молодшого та середнього віку.

Про це свідчать результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного 22–23 листопада.

Фото: ДТЕК

Серед найбільш популярних заходів підготовки – купівля ліхтариків і батарейок, підготовка запасів їжі та питної води, придбання акумуляторів та генераторів. Кожен з цих заходів зробили понад половину опитаних.

“Мешканці міст дещо частіше за інших купували ліхтарики та батарейки, а також зробили запаси питної води, тоді як мешканці сіл частіше купували генератори. На інтенсивність підготовки до проблем з енергопостачанням впливають і настрої щодо того, з якими проблемами зіткнеться Україна взимку: песимісти в очікуванні складнощів докладають більше зусиль для підготовки до зими, ніж оптимісти”, – йдеться у дослідженні.

72% опитаних вказали, що у їхньому населеному пункті є пункт незламності. Водночас у сільській місцевості майже 40% мешканців зазначили, що в їхньому населеному пункті цього немає.

Найбільше пунктів незламності у Києві, а також на деокупованих та прифронтових територіях. Серед тих респондентів, які мають пункт незламності у своєму населеному пункті, 13% користувалися ним минулої зими – 3% часто, 10% рідко.

Показово, що більшість українців (74%) у випадку відсутності електроенергії протягом тижня не планують покидати своє житло. А майже чверть українців у цьому випадку планують переїхати в інше місце: 11% в межах населеного пункту, 8% – в інший населений пункт, 3% – у тимчасове місце проживання (школа, дитсадок тощо), 2% – за кордон.

Найчастіше переміщення обмежується тим же населеним пунктом, в якому респондент зараз проживає. Більше за інших готові до переїзду мешканці Києва та загалом мешканці міст, більш забезпечені та молодші люди.

Нагадаємо, що станом на 20 листопада на підконтрольній Україні території працюють 10 945 пунктів незламності. Нині на відкриття чекає ще понад 2 тисячі пунктів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter