Порошенко, не тисни! 72 правозахисні організації вимагають від влади припинити наступ на громадські об’єднання

Дата: 26 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

72 правозахисні організації вимагають, аби президент та Верховна Рада України припинили наступ на громадські об’єднання. У першу чергу відмовились від прийняття законів №6674 та №6675, які запроваджують додаткову податкову звітність для громадських організацій і фізичних осіб-підприємців, а також підприємств, установ та організацій, які надають їм послуги.

Про це йдеться у відкритому зверненні до влади, яке підписали 72 правозахисні організації.

Автори звернення нагадують, що на початку липня 2017 року у парламенті були зареєстровані президентські законопроекти №6674 та №6675, розроблені нібито на заміну скандальним змінам до антикорупційного законодавства, які зобов’язують антикорупційних активістів подавати щорічні електронні декларації про особисті активи та майно (закон №1975-VIII від 23 березня 2017 року).

Але в нових законопроектах пропонується скасування е-декларування для громадських антикорупційних активістів в обмін на запровадження додаткової податкової звітності для громадських організацій і тих, хто з ними співпрацює.

“Показово, що обсяг звітності для громадських організацій, який передбачають ці законопроекти, значно перевищує той, що встановлений для бізнесу. Більше того, звітність такого обсягу не вимагається навіть від отримувачів бюджетних коштів”, – йдеться у зверненні.

Правозахисники вважають, що на тлі заяв про необхідність зменшення надмірного державного регулювання такі законодавчі ініціативи з’явилися невипадково. Покарання у вигляді скасування неприбуткового статусу громадської організації має підкреслено каральний характер та є нічим іншим, як запровадженням інструменту для вибіркового тиску на нелояльні до влади громадські організації.

“Ми розцінюємо таку ініціативу президента України як непропорційне втручання у діяльність громадських організацій. Такі кроки уподібнюють Україну до репресивних режимів – Російської Федерації, Казахстану, Азербайджану, Туркменістану тощо. Попри позірну турботу про прозорість та підзвітність, запроваджене регулювання у цих країнах призвело до майже повного знищення непідконтрольних владі громадських об’єднань та тотального наступу на громадянське суспільство”, – наголошується в зверненні.

Правозахисники також зауважують, що вимога такого роду контролю держави за діяльністю громадських об’єднань не передбачена жодними міжнародними договорами.

Керівні принципи щодо свободи об’єднань Ради Європи та ОБСЄ передбачають, що “держава не повинна вимагати від об’єднань підзвітності та прозорості, однак повинна заохочувати і стимулювати їх до цього”. При цьому встановлення особливих вимог до звітності допускається тільки у разі надання певних пільг та за умови, що “об’єднанню надаватиметься можливість на власний розсуд вирішувати, дотримуватись таких вимог до звітності чи відмовитись від їх дотримання, а отже – від відповідних особливих пільг”.

З огляду на викладене вище 72 правозахисні організації вимагають від парламенту негайно відхилити законопроекти №6674 та №6675 від 10 липня 2017 року, а від президента України – виконати свою обіцянку щодо скасування змін до антикорупційного законодавства від березня 2017 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter