70% українців відчувають невпевненість у майбутньому – опитування

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Після початку повномасштабного вторгнення третина населення має рівень якості життя та благополуччя нижче середнього. Майже дві третини – не відчувають впевненості у майбутньому. 

Про це свідчать результати дослідження “18 місяців потому: оцінка психічного здоров’я та психосоціальних потреб в Україні”, проведеного HIAS Ukraine та ГО “Дівчата”.

Фото: Canva

“Майже третина населення (35%) мали рівень благополуччя та якості життя нижче середнього або низький, 26% мають симптоми, пов’язані з депресією. Більш вразливими є жінки, їх благополуччя є нижчим, так само в зоні ризику люди похилого віку і люди з нижчим рівнем доходів”, – розповіла на презентації дослідження регіональна спеціалістка HIAS International Юлія Ющенко.

Вона додала, що серед ознак стресу, які опитані відчувають зараз, 70% називали невпевненість у майбутньому, а також переживання за близьких – це відзначали як цивільні (39%), так і військові (26%). Економічні труднощі відчуває кожен третій українець.

Понад половину респондентів зазначили, що втратили інтерес до занять, які раніше приносили їм задоволення, та стикаються з труднощами у роботі або працевлаштуванні.

Крім того, 48% опитаних вказали на проблеми зі сном, 46% відзначили сумний настрій, 44% – постійне хвилювання, 39% – втому, 31% – проблеми з концентрацією, 26% – різкі зміни настрою.

Серед інших ознак стресу, що виокремили респонденти, – біль у тілі або головний біль, апатія, проблеми з пам’яттю, відчуття безвиході, нав’язливі думки, імпульсивна чи агресивна поведінка, почуття провини.

Опитування проводилося в кілька етапів:

  • кабінетний огляд та аналіз наявних даних та інформації щодо психічного здоров’я та психосоціальних потреб населення України;
  • фокусоване інтерв’ю (96 учасників), які проводилися окремо для жінок (18–60 років), чоловіків (18–60 років), дівчат (13–17 років) і хлопців (13–17 років);
  • напівструктуровані інтерв’ю з ключовими інформантами, зокрема медичними та шкільними працівниками, працівниками державних та адміністративних служб, центрів проживання ВПО, волонтерами тощо.

Нагадаємо, що бренд Playersgetready випустив психологічну онлайн-гру “для тих, хто тримається”. Вона присвячена важливості соціальної підтримки та, за словами авторів, допоможе краще зрозуміти емоційний стан і реакції на стрес – як свої, так і інших людей.

У грі міститься 25 карток із запитаннями, які допоможуть проговорити свої переживання з близькими людьми. Зокрема, там наявні запитання про способи саморегуляції, опори, важливі спогади, та “поради собі й одне одному”.

Гра доступна тільки в онлайн-форматі. Її можна завантажити безоплатно за цим посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter