70% переселенців планують залишитися жити там, куди переїхали – опитування

Дата: 30 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Аналітичний центр “Соціоконсалтинг” провів дослідження соціальної інтеграції ВПО в Україні та визначив нагальні проблеми в цій сфері. Згідно з результатами опитування, 70% внутрішньо переміщених осіб в Україні планують залишитися на нинішньому місці проживання.

Про це повідомила керівниця відділу моніторингу і оцінки соціальних проєктів Наталія Булига, пише Укрінформ.

Фото: Getty Images

“Перше питання, з якого хотілося б почати, – це питання до респондентів щодо їхніх планів на майбутнє: чи вони планують залишатися далі в цій громаді, в цьому місці, чи змінюватимуть місце проживання найближчим часом? 70% сказали, що точно планують залишатися, решта – ті, кому важко відповісти, або ті, хто збирається повертатися додому. Тому ми розуміємо, що виїжджати будуть ті пару відсотків, які вже роблять певні кроки для того, щоб виїхати, – шукають житло і роботу. Решта так чи інакше будуть жити в тому місті, де ми їх опитували, можливо навіть і все життя. А якщо не все життя, то досить довго”, – сказала Булига. 

Також респондентам запропонували оцінити 20 сфер життя. Серед проблем, які найбільше хвилюють ВПО, – матеріальне становище, житло, зайнятість. Люди, які мають дітей, також говорили, що їх хвилює доступність і якість освіти.

Крім того, 56% опитаних сказали, що в них є проблеми із задоволенням базових потреб.

“Це люди, яким не вистачає грошей або на їжу, або на одяг. Так, це певна суб’єктивна оцінка, але ми розуміємо, що, наприклад, звичайні громадяни кожного сезону не купують одяг для всіх членів родини увесь, а у ВПО є така потреба. Тому якщо вони говорять, що в них актуальні матеріальні проблеми, то воно дійсно є”, – пояснила Булига.

Найбільший страх переселенців, за словами дослідниці, полягає в тому, що в них не буде грошей на їжу та вони не зможуть нагодувати дітей. 

За словами керівниці відділу моніторингу, така складна матеріальна ситуація виникла через те, що лише трохи більш ніж половина респондентів кажуть, що в них є хоча б одна зарплата на сім’ю, тобто хоча б одна доросла людина має роботу, оплачувану зайнятість.

“У решти засоби до існування – це різні виплати: виплати соціальної допомоги для ВПО, інші виплати від держави, ті ж пенсії або якісь інші матеріальні допомоги, виплати від міжнародних організацій, які надаються, і навіть ті ж виплати соціальної допомоги для ВПО, ми бачимо, що 15% їх не мають”, – зазначила вона.

Тож, згідно з результатами опитування, 77% респондентів поскаржилися на високу вартість оренди житла та комунальних послуг, а 66% вбачають проблему в доступності житла. Також 58% респондентів бояться знову втратити дах над головою, а про страх руйнівних обстрілів, ракетних атак, під якими можуть опинитися громади, що їх приймають, заявили 59% опитаних.

Дослідження проведено в межах проєкту “Фенікс” за підтримки Фонду Східна Європа та Європейського Союзу з метою оцінити якість соціальної інтеграції ВПО в Україні та визначити нагальні проблеми в цій сфері для подальшого їхнього розв’язання органами влади.

Соціологи опитали 800 внутрішньо переміщених осіб віком від 18 років в усіх регіонах України (за винятком тимчасово окупованих територій).

Нагадаємо, що 25 січня, у пʼятницю, Кабінет Міністрів ухвалив рішення про автоматичне продовження всіх виплат для всіх внутрішньо переміщених осіб до 1 березня.

З 1 березня запрацюють нові правила допомоги внутрішньо переміщеним українцям.

Зокрема, ще на пів року продовжать виплати:

  • пенсіонерам;
  • громадянам, які мають інвалідність першої або другої групи;
  • дітям з інвалідністю, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування;
  • іншим вразливим категоріям. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter