46 країн–членів ЮНЕСКО бойкотуватимуть засідання Комітету всесвітньої спадщини, поки його очолює РФ

Дата: 08 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

46 країн – учасниць ЮНЕСКО відмовились брати участь у 45-й сесії Комітету всесвітньої спадщини, поки його очолює Російська Федерація.

Про це повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

Фото: ЮНЕСКО

Наступне засідання було заплановане у російській Казані. Сторони Конвенції про всесвітню спадщину 1972 року підписали відповідний відкритий лист через систематичне порушення Росією міжнародного гуманітарного права в Україні.

“Цивілізований світ, який розуміє цінність культурної ідентичності для країни, солідарний з Україною. ЮНЕСКО зобов’язані не допустити головування Росією 45-ю сесією Комітету Всесвітньої спадщини, а також мають перенести проведення її з Казані. Російська Федерація, яка завдає ударів по нашим церквам, музеям, пам’яткам, театрам, за будь-який обставин не має жодного морального права продовжувати називатись учасником організації, мета якої опікуватись культурою. Натомість ми радо організуємо проведення комітету у Львові”, — сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики України закликало ЮНЕСКО виключити РФ з лав організації через систематичне порушення з 2014 року міжнародного гуманітарного права та міжнародних конвенцій.

Країни – члени ЮНЕСКО, які відмовились брати участь у 45-й сесії Комітету всесвітньої спадщини, поки його очолює РФ: Афганістан, Албанія, Андорра, Австралія, Австрія, Канада, Колумбія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Еквадор, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Нігерія, Північна Македонія, Норвегія, Перу, Польща, Португалія, Республіка Корея, Румунія, Сент-Кітс і Невіс, Сан-Марино, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Україна, Сполучені Штати Америки.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну російські окупанти частково пошкодили або повністю знищили понад 150 пам’яток та об’єктів культури.

Мінкульт запустив сайт, щоб збирати докази воєнних злочинів щодо об’єктів культурної спадщини, які коять російські військові.

Нині в переліку вже 167 найменувань з Київщини, Харківщини, Сумщини, Чернігівщини, Донеччини, Луганщини, Дніпропетровщини та Херсонщини, однак деякі з цих фактів досі потребують підтвердження. Для наочної демонстрації масштабів руйнації, Український культурний фонд запустив інтерактивну мапу культурних втрат

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter