41% росіян не проти повернення смертної кари – опитування

Дата: 25 Червня 2021
A+ A- Підписатися

41% росіян вважає, що слід відновити застосування смертної кари. 

Про це свідчать дані опитування російського “Левада-центру”. 

Фото: iz.ru

Опитування провели методом особистого інтерв’ю 20–26 травня поточного року серед 1620 росіян від 18 років і старше з 50 регіонів РФ.

За останні шість років, як розповіли соціологи, кількість людей, які були б не проти відновити застосування смертної кари “як це було на початку 1990-х”, збільшилася на 10%. Одночасно з цим частка тих, хто вважає, що потрібно зберегти нинішнє становище, скоротилася з 27% влітку 2015 року до 20% поточного року. 

Ще 17% опитаних росіян вважають, що смертну кару потрібно повністю скасувати, а 16% упевнені, що потрібно розширити її застосування. За відновлення смертної кари виступають переважно представники старших груп: 48% 55 років і старше та 45% у групі 40–54 роки. Прихильниками повного скасування смертної кари виступає третина (32%) респондентів 18–24 років.

На думку росіян, до смертної кари слід засуджувати за:

  • зґвалтування неповнолітніх (73%);
  • серійні вбивства (67%);
  • тероризм і підготування державного перевороту (49%);
  • умисне вбивство (43%);
  • торгівлю наркотиками (31%).

Цей список, як зазначають дослідники, не змінився протягом останнього десятиліття.

У Росії смертну кару не застосовують із квітня 1997 року. Тоді країна підписала відповідний протокол до Конвенції щодо захисту прав людини та основних свобод. Уже у 2009 році Конституційний суд РФ визнав, що суди не можуть призначати покарання у вигляді смертної кари, адже за роки тривалого мораторію на її застосування сформувалися стійкі гарантії права людини не бути вбитою за злочин. Однак досі норма щодо смертної кари залишилась у законодавстві Росії.

Нагадаємо, що в Європі єдиною країною, де смертна кара не тільки є в законодавстві, але й активно застосовується щодо засуджених, залишається Білорусь, де цього року вже ухвалили один такий вирок. Досі розстріляти в країні можуть чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter