4 листопада відбудеться всеукраїнська акція “Рік без Каті”. Доєднаються і світові столиці

Дата: 22 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

4 листопада, у річницю загибелі громадської активістки та керівниці справами міськвиконкому Херсонської міськради Катерини Гандзюк, відбудеться всеукраїнська акція “Рік без Каті”. Крім українських міст, доєднаються і світові столиці.

Катерина Гандзюк

Про це повідомляється на сторінці ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?”.

“Акції відбудуться в Києві, Дніпрі, Сєвєродонецьку, Львові, Одесі, Рівному, Тернополі, Херсоні, Житомирі та Чернівцях. Окрім того, акція набирає світового масштабу. До нас планують долучитися Берлін, Варшава, Париж, Рим, Брюссель та Торонто”, – вказано в повідомленні.

На сторінці ініціативи закликають долучатися та провести акції і в інших містах.

“Замовники її вбивства досі на волі. Тому ми вкотре виходимо на вулицю, аби не дати забути про цей страшний злочин і змусити владу покарати винних“, – звертаються активісти.

У Києві акція “Рік без Каті” відбудеться ввечері на вулиці Банковій під Офісом президента. Долучитися до вшанування пам’яті закликають і самого Володимира Зеленського.

“Саме ви, як людина, не пов’язана із замовниками, людина, яка публічно засудила ігнорування цієї справи, можете довести всій країні і всьому світові: справедливість в Україні – це не порожня абстракція, це жива цінність, сповнена диханням мільйонів її громадян. Ми запрошуємо вас прийти на нашу акцію та поставити свічку в пам’ять про нашу подругу. Не мовчіть, пане президенте. Не будьте, як ваші попередники”, – звернулися активісти до Зеленського в анонсі до акції.

Вони зауважили, що президент має достатньо важелів впливу через новопризначених голів Генпрокуратури та СБУ, щоб “покарати замовників страшного політичного вбивства”.

Як відомо, Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня п’ятьом виконавцям нападу суд призначив мінімальні терміни  –  від трьох до шести років утримання під вартою.

Підозру як організатору злочину вручено лише одній особі – голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, який перебуває на волі з електронним браслетом.

Також оголошено підозру ймовірному посереднику між замовником і виконавцями, раніше судимому за серійне вбивство Олексію Левіну, який переховується за кордоном. Восьмим і наразі останнім підозрюваним у цій справі є експомічник нардепа Ігор Павловський. У квітні йому змінили підозру зі співучасті в злочині на його замовчування.

Активісти вже пів року вимагають оголосити підозри також колишньому голові Херсонської ОДА Андрію Гордєєву та його ексзаступнику Євгенові Рищуку, вважаючи, що вони теж причетні до замовлення нападу.

27 вересня під Офісом президента відбулась акція “Ніч на Банковій” з вимогою довести до кінця розслідування щодо нападів на громадських активістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter