#365днівобмежень – флешмоб про те, як влада дискримінує переселенців

Дата: 08 Червня 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні у соціальних мережах стартує флешмоб #365днівобмежень, ініційований правозахисниками організації КримSOS через рік після введення в дію постанови Кабміну №365, яка дискримінує переселенців.

“Саме рік тому Кабінет Міністрів України затвердив сумнозвісну Постанову № 365, якою передбачено здійснення контролю за отриманням пенсій та інших видів соціальної підтримки та проведення перевірок місць проживання внутрішньо переміщених осіб. Встановлена процедура змушує людину отримувати довідку переселенця, щоб мати можливість отримувати гарантовану Конституцією України пенсію”, – зазначають у КримSOS.

Правозахисники закликають 8 червня в рамках флешмобу “Постанова № 365 = 365 днів обмежень” розказати про “реальні ситуації дискримінації, порушення прав з боку влади”.

В організації зазначають, що “рік дії постанови став для внутрішньо переміщених осіб справжнім випробуванням. Сотні переміщених осіб мають серйозні проблеми з отриманням пенсій, інших видів соціальної допомоги (невиплата, затримки, процедурні порушення з боку органів соцзахисту тощо). А для багатьох переселенців ці виплати є єдиним джерелом доходу.

“Встановлений контроль за нарахуванням соціальних виплат виглядає як каральний механізм за те, що наші громадяни поза своєю волею були переміщені з Донбасу і Криму. Перевірки місця проживання переміщених осіб  є принизливою процедурою, що змушує людину доводити своє право на соціальний захист”, – наголошують у КримSOS.

В організації рекомендують також у постах з хештегом #365днівобмежень відмічати міністра соціальної політики України Андрія Реву або інших “можновладців, увагу яких хотіли б привернути до описаного досвіду”.

В рамках флешмобу, зокрема, була розказана історія, яка відбулась у травні 2017 року із переселенкою Ніною з Алчевська.

Жінку, яка давно мешкає у Києві і працює як волонтер в громадській організації, змушували під час поїздки у відпустку на оздоровлення ставати на облік як ВПО за місцем відпустки, аби її не лишили соцвиплат.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter