30% українців не знають про свій позитивний ВІЛ-статус

Дата: 01 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Нині щонайменше 30% громадян України не знають про наявність у них ВІЛ-інфекції.

Про це розповіла голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні Ярослава Лопатіна під час брифінгу в Медіацентрі Україна. 

Соціальна реклама з закликом пройти тестування на ВІЛ за 15 хвилин. Фото: aidshealth.org

Лопатіна наголосила, що пріоритетом лишається пошук людей, які живуть з ВІЛ, й призначення їм антиретровірусної терапії. 

“(Ліки. – Ред.) ще не можуть повністю позбавити організм людини від цієї інфекції, але дозволяють контролювати вірус настільки, що його стає дуже мало, він вже не впливає негативно на організм, здоров’я людини покращується, вона може жити стільки, скільки б жила без ВІЛ, вона може робити все те саме, що вона робила без ВІЛ, – працювати, ким хоче, одружуватися, народжувати дітей, скільки захоче, подорожувати – життя не змінюється”, – каже вона.

Україна посідає одне з перших місць у Європі за кількістю ВІЛ-інфікованих з понад 250 тисячами людей, які живуть з вірусом імунодефіциту. 

Для того, аби виправити це, поточного року парламент ухвалив нові стандарти профілактики та лікування на основі рекомендацій ВООЗ. Тепер офіційно перестали існувати так звані “групи ризику”, до яких раніше відносили, наприклад, гомосексуальних чоловіків. Робили це попри те, що основним шляхом інфікування ВІЛ в Україні є статевий (78,1%), переважно гетеросексуальний секс. 

Крім того, ввели у законодавче поле доконтактну профілактику – пігулки, які не дають ВІЛ інфікувати організм, а також дозволили самотестування. ZMINA детально розповідала, що передбачають нововведення. 

Нагадаємо, що, за даними ВООЗ, щонайменше три тисячі людей в Україні померли після вторгнення Росії, оскільки не мали доступу до лікування хронічних захворювань. Помирали, зокрема, люди з ВІЛ/СНІД та онкологією.

На жаль, в Україні люди, що живуть з ВІЛ, досі стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Через це деякі досі вважають ВІЛ/СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркоспоживачів.

Фотографія обкладинки: AP 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter