30% українців категорично проти застосування правоохоронцями сили щодо мирних демонстрантів

Дата: 23 Червня 2021
A+ A- Підписатися

30,8% українців виступають категорично проти того, аби співробітники поліції чи Національної гвардії застосовували фізичну силу чи спеціальні засоби (кийки та сльозогінний газ) і техніку (водомети та бронетранспортери) проти громадян, які беруть участь у протестах. 

Про це свідчать дані презентованого в ”Укрінформі” опитування, яке провели Фонд “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” та Центр Разумкова спільно з “Українською правдою”.

Скріншот з відео

Соціологи вирішили поцікавитись думкою українців щодо застосування сили правоохоронцями та протестувальниками на тлі протестів, що пройшли 2020-го та 2021 року у світі та в Україні

Виявилось, що громадяни з розумінням можуть поставитись до правоохоронців, які застосовують силу, лише у двох випадках, а саме, коли мітингарі загрожують життю тих, хто не бере участі у протестах, та коли протестувальники нападають на правоохоронців.

”Усі інші випадки не будуть виправданими та легітимними для громадян, а особливо це стосується перекриття вулиць чи мирної облоги адміністративних будівель. Наш висновок як аналітиків, що коли люди перекривають вулиці чи оточують будівлі – це сигнал не для розгону. Це сигнал для влади йти на поступки, переговори та прислухатись до вимог громадян. Це (перекриття вулиць та блокування адмінбудівель. – Ред.) – один з крайніх засобів тиску на владу”, – говорить аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” Петро Бурковський.

Ще 7,1% опитаних допускають застосування сили за прямого наказу керівництва.

Скріншот з відео

За словами Бурковського, під час опитування дослідники помітили, що велика частка громадян вважає, що силу не можна застосовувати ні правоохоронцям (30,8%), ні протестувальникам (37,6%):

”Це дуже цікаве спостереження. На основі одного дослідження ми не можемо зробити якихось висновків, але це застереження для обох сторін, адже існує велика частина громадян, які настроєні пацифічно і взагалі не сприймають насильство як спосіб вирішення питань”.

Щодо використання вогнепальної зброї правоохоронцями, то 43%виступають категорично проти цього, ще 25,7% вважають, що силовики  мають право стріляти у відповідь, а 19,8% вважатимуть виправданим лише застосування вогнепальної зброї у разі масових заворушень під час надзвичайного або воєнного стану.

”Головний висновок, що краще до цього (використання вогнепальної зброї .– Ред.) не доводити,” – говорить  Бурковський.

Скріншот з відео

Також соціологи поставили запитання щодо права народу на збройне повстання. Відповіді українців показали, що 36% з них вважають, що таке право громадяни мають лише у разі окупації, 26% – у разі вчинення зради чи тяжкого злочину керівництвом країни, а 21% – у разі системного і масового порушення основних прав людини, зокрема на життя, гідність та особисту недоторканість.

Водночас 30% опитаних вважають, що народ взагалі не має права на збройне повстання. Половина з них, як зазначає Бурковський, це опитані, які вважають, що протестувальники і поліція не мають застосовувати силу.

”Це певний світогляд та намагання уникати будь-яких конфліктів”, – підсумував аналітик. 

 
 
 
Фотографія обкладинки: fakty.com.ua
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter