24 лютого окупанти розстріляли українських військових, які здавалися в полон – Омбудсман

Дата: 26 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

24 лютого в Бахмутському районі російські військові розстріляли щонайменше сімох військовослужбовців Сил оборони, які здавалися в полон.

Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав на своєму телеграм-каналі, опублікувавши відповідне відео.

Фото: Омбудсман Дмитро Лубінець

“Черговий воєнний злочин, ймовірно, трапився 24 лютого 2024 року в Бахмутському районі. На відео, яке нам вдалось отримати, видно, що українські військові здаються в полон: їхні руки були підійняті доверху, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. Росіяни мали взяти їх у полон, але натомість нещадно розстріляли”, – розповів Лубінець.

Точна кількість страчених росіянами українців невідома, але, ймовірно, їх було щонайменше семеро. Це військовослужбовці Сил оборони України.

“Цей випадок необхідно зафіксувати як чергове порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права. Щодо цього негайно звернуся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, аби організації зафіксували та публічно визнали, що російські військові вбивають українських полонених”, – написав він.

За словами Уповноваженого, йому вже відомо, з якої військової частини російської армії військові, що стратили українців.

В Офісі генпрокурора уточнили, що подія сталася під час штурму українських позицій між селами Іванівське та Хромове Донецької області.

“На записі з камери дрона видно, що представники ЗС РФ спочатку наказують нашим захисникам вийти з окопу. Після, зібравши всіх оборонців в одному місці та відійшовши на декілька метрів, ворог випускає по них автоматні черги. Військові держави-агресора умисно добили поранених та беззбройних українських воїнів, ігноруючи норми міжнародного гуманітарного права”, – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Загалом в Україні наразі розслідують 19 кримінальних проваджень за фактами вбивства 45 українських військовополонених.

Нагадаємо, що в Авдіївці на Донеччині російські військові, ймовірно, розстріляли шістьох поранених українських бійців, трьох з них упізнали рідні. Це були військовослужбовці 110 механізованої бригади, яких залишили під час прориву з опорного пункту “Зеніт” під Авдіївкою 14 лютого.

Того ж дня в Збройних силах України заявили про розстріл росіянами двох українських військовополонених на Донеччині біля села Веселе Бахмутського району.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter