1200 тіл загиблих українців ще не ідентифіковано – голова Нацполіції

Дата: 13 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Поліція розслідує кримінальні провадження за фактами загибелі понад 12 тисяч українців. 1200 тіл, зокрема знайдених у братських могилах, ще не ідентифіковано.

Про це повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

Фото: Телеграф

“По Україні ми отримали повідомлення, відкрили відповідні кримінальні провадження щодо загибелі понад 12 тисяч людей, які були знайдені, зокрема, в братських могилах. У Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці була маса вбитих людей, які лежали прямо на вулицях: снайпери розстрілювали їх з танків, бронетранспортерів, незважаючи на білі пов’язки, які російські військові змушували людей носити”, – розповів Клименко.

Ідентифікація тіл загиблих, за його словами, – це тривалий та досить кропіткий процес, бо дуже багато тіл у стані гнильного розпаду.

“У тих родичів, які зверталися до нас на гарячу лінію, відбираємо ДНК, потім профілі цих родичів порівнюємо з профілями загиблих, які були поховані, розстріляні, яких не змогли впізнати. Родичі мають бути лише прямі – батько, мати, рідні діти. Тільки так ми працюємо”, – розповів Клименко.

Щодо братських могил, то він зазначає, поки що рано називати конкретні цифри, оскільки щотижня правоохоронці знаходять по декілька тіл. У Бучі в одній такій могилі було поховано 116 людей, були й менші поховання – по п’ять-сім осіб. Жителі збирали тіла загиблих та ховали в парках.

Клименко додав, що велику кількість людей знайдено загиблими у своїх будинках і квартирах. Зазвичай ці люди помирали від мінно-вибухових травм. 

Як наголошує голова Нацполіції, загалом приблизно 75% загиблих – це чоловіки, близько 2% діти, решта – жінки. Практично всі вони цивільні, які жодного стосунку не мали до військових або правоохоронних структур. 

Нагадаємо, що в Києві розпочали процедуру ідентифікації 220 загиблих захисників Маріуполя, які перебували в сховищах заводу “Азовсталь”. Їхні тіла Україна отримала під час обмінів з РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter