1 вересня в Криму окупанти агітували школярів вступати до армії РФ – “КримSOS”

Дата: 02 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

1 вересня в окупованому Криму, порушуючи низку норм міжнародного права, росіяни агітували школярів вступати до лав армії РФ.

Про це повідомив голова правління правозахисної організації “КримSOS” Олексій Тільненко.

Кримські школярі. Джерело: телеграм-канал очільника окупаційної “влади” Криму Сергія Аксьонова

“1 вересня під час “уроків патріотизму” у школах Сімферополя так звані “герої” так званої “спецоперації” розповідали про перспективи контрактної служби у лавах армії РФ. Таким чином учнів старших класів вербують до російської армії після завершення навчання”, – розповів Тільненко.

За його словами, таким чином окупанти порушили щонайменше 6 норм міжнародного права.

Зокрема, статтю 51 IV Женевської конвенції, яка забороняє державі-окупанту примушувати громадян окупованої території служити в окупаційній армії, а також забороняє будь-який тиск або пропаганду на користь добровільної військової служби.

А також статті Римського статуту Міжнародного кримінального суду, які стосуються примусу громадянина окупованої території до військової служби в окупаційній армії та примусу громадян окупованої території до участі у бойових діях проти власної держави.

Крім того, загарбники порушили статтю 20 Міжнародного пакту про громадянські й політичні права, яка забороняє будь-яку пропаганду війни.

У “КримSOS” також додали, що в липні цього року Держдума РФ внесла поправку до закону про військову службу, яка дозволяє укладати контракти з тими, хто не проходив строкову службу, наприклад, з 18-річними підлітками, які тільки завершили навчання у школі.

Раніше ZMINA повідомляла, що під мілітарною пропагандою Російської Федерації в Криму перебувають близько 230 тисяч учнів. На півострові для дітей запровадили розширену програму так званого “патріотичного виховання”, за якою школярам пояснюватимуть, чому Росія напала на Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter