Захисники-“перевертні”: як у Криму адвокати допомагають фабрикувати справи проти політв’язнів

Дата: 12 Квітня 2023 Автор: Артем Гірєєв
A+ A- Підписатися
Ось уже кілька років на території Криму регулярно використовують технологію “підсадних адвокатів” або адвокатів-“перевертнів”, головне завдання яких не захищати клієнта, а сприяти слідству.

Хто ці люди, у яких справах вони відзначились і як реагує на порушення адвокатська палата Криму – читайте в нашому матеріалі.

“Захисник” швидкого реагування

Вперше про відверте сприяння слідству з боку кримського адвоката заговорили у зв’язку зі справою журналіста-фрилансера Владислава Єсипенка. Коли він повідомив допущену до захисту адвокатку Віолетту Синєглазову, що його катували, вона ніяк на це не відреагувала, а надалі постійно радила у всьому зізнаватись і підписувати всі папери, які складає слідчий ФСБ.

Віолетта Синєглазова

Скаргу на застосування недозволених методів дізнання вона, зрозуміло, не подавала та інших реальних дій на захист свого клієнта не робила. Навіть близьким про судове засідання вона повідомила після того, як журналіста відправили під арешт. Не стала захисниця й подавати апеляцію на запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, хоча ці дії входять до переліку очевидних заходів.

Згодом виявилося, що Синєглазова не мала підстав ставати захисницею Єсипенка. Коли виникає потреба забезпечити право на захист, то до справи залучаються чергові адвокати, а не ті, що подобаються слідчим ФСБ. І, звичайно ж, у графіку чергувань на ці дні Синєглазова не значилася.

Втім, в адвокатській палаті Криму заплющили очі на ці “дрібниці”, пояснивши, що, окрім чергових адвокатів, є певна група “швидкого адвокатського реагування”, куди входить і Синєглазова. Те, що наявність такої групи суперечить регламенту адвокатської палати, нікого особливо не збентежило. Як не збентежила і відверта “липовість” пояснень адвокатки про свою бездіяльність щодо оскарження арешту Єсипенка. За версією захисниці (просто за версією, без жодних доказів), лист зі скаргою, надісланий до суду кур’єром приватної компанії, “десь загубився”.

Катування – це звичайна практика

Практично ідентична історія сталася за пів року після цього з громадським журналістом Асаном Ахтемовим, якого перші дні “захищав” адвокат Олег Глушко.

Олег Глушко

Коли підзахисний повідомив адвокату про тортури, той відповів: “Катування – це тут звичайна практика”. Надалі він спокійно спостерігав, як фабрикуються докази, інсценуються свідчення та режисуються знімання слідчих дій.

За словами Ахтемова, жодних заперечень з боку цього адвоката не надходило, навіть коли на його очах били підзахисного. Уся роль адвоката була зведена до того, щоб тикати пальцем у документи, які мав підписати Ахтемов.

Коли постало питання про професійну придатність такого захисника, адвокатська палата Криму довгий час не хотіла розглядати скаргу про його “мистецтва”. Чому – стало зрозуміло після того, як дисциплінарне розслідування таки провели.

З п’яти епізодів порушення адвокатської етики лише два об’єктивно не мали вагомих доказів, один пояснювався тією самою ніде не регламентованою “групою швидкого адвокатського реагування”, а дві дії стабільно тягнули на порушення професійного кодексу та загрожували позбавленням статусу.

Зокрема, Глушко дав свідчення під час дослідницької перевірки про тортури з боку ФСБ, чого категорично не мав права робити без згоди та погодження позиції зі своїм довірителем.

Також до цих епізодів увійшли коментарі Олега Глушка на сторінці фейсбуку під публікацією про судовий процес щодо Нарімана Джелялова, Асана Ахтемова та його брата Азіза Ахтемова. У коментарях адвокат написав: “Їхній будинок в’язниця”. До цього епізоду також долучено низку інших коментарів з образами на адресу самих підсудних та їхніх близьких.

Адвокатська палата ніяк не пояснила причин, з яких вона не побачила порушень за давання адвокатом свідчень без погодження з підсудним. А щодо хейту на адресу підзахисного в соціальних мережах просто взяла на віру пояснення Глушка про те, що його обліковий запис був на той час зламаний невідомими українськими зловмисниками, які дуже вибірково очорняли його репутацію такими окремими коментарями.

Ручний адвокат для галочки

Ще один “ручний” для ФСБ адвокат Олександр Полянський також регулярно відіграє роль статиста, присутність якого просто потрібна з формальних підстав.

У справі про підрив газопроводу він виявився захисником Азіза Ахтемова. Згідно зі свідченнями кримськотатарського активіста в суді, у присутності Полянського його били й змушували вчити напам’ять текст щиросердного зізнання. Жодних реальних дій на захист свого підсудного Полянський за цей час не робив.

Олександр Полянський

Ймовірно, Олександр Полянський своєю лояльністю співробітників ФСБ цілком влаштовує. Останніми місяцями він опинився в статусі захисника одразу в кількох політично мотивованих справах. Зокрема, виступав як адвокат за призначенням на початковому етапі кримінальної справи Рустема Гугурика, якого було засуджено за членство в кримськотатарському добровольчому батальйоні. Також він значився адвокатом маріупольця Олексія Макарова, який був засуджений у Криму за аналогічним з Гугуриком звинуваченням – статтею за участь у незаконному збройному формуванні.

Цими прізвищами список адвокатів-“перевертнів” не обмежується, а з огляду на повну безкарність практика захисників, які підіграють слідству, тільки набиратиме обертів. І створена під потреби ФСБ “оперативна група адвокатського реагування” ще неодноразово покаже себе в політично мотивованих переслідуваннях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter