Як у Криму переслідують караоке-активістів за українську музику

Дата: 02 Вересня 2022 Автор: Артем Гірєєв
A+ A- Підписатися

У Криму силовики за один день розшукали та заарештували діджея, який у караоке-барі поставив українську пісню на замовлення одного із відвідувачів.

Що це була за пісня, у чому звинуватили співробітника кафе та виконавця, як проходили суди у їхніх справах, а також інші подробиці успішної “спецоперації” у Щолкіному читайте у матеріалі кримського кореспондента.

Скріншот із відеокліпу до пісні “Дике поле”

Що сталося

13 серпня мешканка міста Щолкіне Ольга Токарєва опублікувала у місцевому пабліку відео, на якому звучить українська пісня. На відео помітно, що дія відбувається на відкритому майданчику бару, а музику супроводжує відеоряд на екрані, де по черзі з’являються зображення тризуба, військових на тлі українського прапора та жінки у вишиванці із комплексом “Джавелін” у руках. У коментарях під відео Токарєва повідомила, що зняла його у місцевому караоке-клубі “Краб” минулої ночі. І додала, що діджей ніяк не реагував на вимоги відвідувачів припинити цю пісню.

 

Цього ж дня тему підхопив кримський проросійський блогер Олександр Таліпов, відомий тісною співпрацею з ФСБ, який написав у своєму телеграм-каналі: “Група денацифікації, ваш вихід”. Менш ніж за добу він вже розмістив інформацію про те, що особи, які замовили, виконували та увімкнули українську націоналістичну пісню, встановлені, розкаялися та один з них навіть зазнав арешту на 10 діб.

Крім того, 14 серпня у соціальних мережах з’явилися три відео близького до ФСБ телеграм-каналу “Ввічливо та зі смаком”. На одному чоловік пояснює, що він є діджеєм у караоке-клубі “Краб” і не знав, що за пісню йому замовили, а поки вона грала, він відійшов випити кави й не встиг її вчасно вимкнути. На другому жінка, яка представилася як власниця закладу, просить у всіх вибачення за те, що сталося, і обіцяє, що такого більше не повториться. На третьому відео ще один чоловік пояснює, що замовив пісню у стані алкогольного сп’яніння та дуже про це шкодує. Закінчує він звернення словами “Слава російської армії”.

Правова сторона ситуації

Насамперед привертає увагу фантастична оперативність правоохоронних органів. Протягом доби з моменту публікації інформації про ознаки правопорушення причетні вже були встановлені, свідчення записані на відео, а “судом” винесено рішення щодо винних. Можна сміливо зазначити, що у цій історії швидкість реакції силовиків і суду виявилася дуже нетиповою – значно швидшою у порівнянні з реакцією на інші звернення громадян.

Причому процес над діджеєм був настільки швидким, що інформація про дату та час засідання на офіційному сайті “суду” не з’явилася навіть наступного дня, після винесення ухвали про арешт. Запізнилися з аналогічною інформацією й у другому процесі – над замовником та виконавцем пісні. Інформація була опублікована після того, як справу розглянули. Звичайно ж в обох випадках “суд” не обтяжив себе публікацією текстів ухвал у цих справах.

Орда з боліт

У цій історії залишається відкритим питання про наявність експертиз. Діджей Юрій Родіонов отримав 10 діб за статтею 20.3 КоАП РФ “Пропаганда або публічне демонстрування нацистської атрибутики або символіки” за те, що згідно з висновками “суду”, у відеоряді до пісні була емблема “націоналістичної організації “Азов”, символіка якої в Росії давно визнана екстремістською та заборонена”. Але ні “поліція”, ні “суд” не є експертами в галузі зображень, тому одним із ключових доказів за цією статтею є експертиза.

Однак, враховуючи хронологію подій, можна припустити, що або експерта дивом вдалося знайти у розпалі вихідних, і у нього було буквально дві-три години на аналіз зображень, порівняння з наявними зразками, які включені до переліку екстремістських, формулювання висновків та підготовку документа експертизи… або експертизи взагалі не було і “суд” ухвалив рішення, виходячи з власних припущень.

Ще цікавішою була історія другого затриманого Дмитра Гайна, якого 17 серпня в суді визнали винним за ст. 20.3.3 КоАП РФ “Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних сил Росії” за виконання українською мовою пісні репера Yarmakа “Дике поле”. Суд призначив покарання у вигляді штрафу в сумі 50 тисяч рублів. Звичайно, силовики в цьому випадку мали достатньо часу і на переклад, і на експертизу. Але абсолютно не зрозуміло, які слова з тексту експерт (якщо він був) та “суд” розцінили як дискредитацію російських військових. Найбільш доречні “знову орда із боліт наступає” та “біси дохнуть, сонце сходить”, можливо, й відображають загальне ставлення цивілізованого суспільства до цієї війни та російської армії, але надто вже узагальнені, щоб сприймати їх за пряму образу збройних сил Росії.

Неправовий бік ситуації

Крім правових наслідків, – арешт та штраф для діджея, штраф для виконавця – учасники цієї історії зазнали ще й низку негативних наслідків неправового характеру. Зокрема, вони пройшли через публічне приниження, оскільки силовики змусили затриманих під відеозапис у всьому покаятися та вибачитися. Втім, це точно не перший подібний прецедент. Такі відео є у багатьох справах щодо “дискредитаторів” російської армії. Аналогічна пропозиція надходила і блогеру Ролану Османову, якого затримали за перепост у фейсбуку повідомлення про війну в Україні. Дуже схоже, що в методичках для російських правоохоронців цей пункт прописаний та обов’язковий до виконання.

Після приниження почалось підігрівання ненависті стосовно цих людей. У багатьох пабліках з’явилися заклики повністю знести караоке-бар за аналогією з комерційними будовами СТО, в якому нібито відмовилися обслужити військову вантажівку. “Мені здається вибачення та виправдання непереконливі, а вам?” – запитує у своєму телеграм-каналі Олександр Таліпов. І отримує у відповідь потік ненависті та вимог повідомити їхні адреси, “щоб не розслаблялися”.

До речі, особисті дані виконавця пісні були оприлюднені у проросійських пабліках за добу після інциденту – зокрема фото першої сторінки паспорта цієї людини. З огляду на те, що населення Щолкіного становить лише десять тисяч осіб, не можна бути до кінця впевненим, що такі дії залишаться без серйозних наслідків з боку вкрай розпалених українською повісткою кримських патріотів. І навряд чи реакція правоохоронців у цьому випадку буде такою ж оперативною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter