Від Луценка вимагають скасувати наказ, який дозволить Януковичу уникнути відповідальності

Дата: 28 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Під адміністрацією президента 28 жовтня правозахисники, адвокати Небесної сотні та постраждалі під час Євромайдану вимагали скасувати наказ Генпрокурора №79 від 24 жовтня 2016 року. Через низку недоліків у документі винні у злочинах можуть з легкістю уникнути відповідальності, кажуть правозахисники.

За словами голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук, ідея об’єднати величезну кількість проваджень в одну “справу Януковича” звучить дуже красиво, але варто пам’ятати, що різні справи мають різний термін розслідування.

“У частини справ уже завершуються строки розслідування, у частини – тільки почались. Об’єднання в єдиний ком означає, що через три– чотири місяці, незалежно від того, чи зібрані докази, чи ні, вони мають бути передані до суду. А суд, нагадаю, – це змагальний процес. Справи з неналежними доказами можуть розвалюватись у суді, оскільки колишні високопосадовці накрали стільки, що можуть дозволити собі найкращих адвокатів”, – цитує Олександру Матвійчук кореспондент Центру інформації про права людини.

Правозахисниця вказує, що наказ Юрія Луценка вилучити частину справ із об’єднаного центру розслідування злочинів під час Євромайдану руйнує логіку розслідування.

“Я згадую, як волонтери Євромайдан SOS цілодобово на гарячих лініях надавали правову допомогу постраждалим. Для нас тоді було очевидно, що це системна, організована, спланована атака, а відповідно вона має розслідуватись системно, організовано і сплановано… Слідство досліджує факти подій, які мали місце під час всього періоду протестів, відтворює ці події і вибудовує ялинку від тих, хто віддавав накази до виконавців злочинів. Якщо ми перестаємо діяти за такою логікою і зосереджуємось на високопосадовцях, які і так утікли з країни, то це означає, що ми пропускаємо середню ланку виконавців злочинів”, – пояснює Олександра Матвійчук, додаючи, що таких виконавців виводять із фокусу розслідування через те, що вони вже інкорпоровані в нинішню систему влади.

Правозахисниця переконана, що критерій швидкості розслідування злочинів досягається не заявами чи встановленням дедлайну.

“Цей критерій досягається збільшенням кількості слідчих, а не зменшенням, як зараз пропонує наказ, відсутністю втручання в процес розслідування, коли начальнику департаменту нав’язують заступників, на яких він не може вплинути і яких він не обирає, а також залученням міжнародних експертів до процесу розслідування, чого не відбувається”, – обурюється вона.

Адвокат Небесної сотні Віталій Титич називає абсурдною ідею об’єднання проваджень у справу Януковича. Він різко критикує систему заочного засудження в Україні і вказує, що закон про заочне засудження порушує базові принципи Конституції України та Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

“Очевидно, що наслідком застосування цієї процедури буде скасування цих рішень Європейським судом з прав людини і невизнання цих рішень будь-якими іншими компетентними органами та будь-якою юрисдикцією у світі. У нас можна виносити скільки-завгодно ці рішення за такою процедурою, але їх можна буде покласти в одне місце”, – констатує Віталій Титич і закликає ухвалити якісний закон. – “Є бажання притягнути за заочною процедурою? Тоді напишіть гарний закон, запросіть фахівців. Не пишіть його на коліні”.

“Ми просимо президента ініціювати зміни в законодавство для приведення механізму заочного засудження у відповідність до міжнародних стандартів та реальних можливостей слідства”, – додала Вікторія Дейнека, адвокатка Небесної сотні.

Вона також закликала, аби генпрокурор повідомив потерпілим та громадськості інформацію щодо угод про визнання винуватості між підозрюваними та слідством.

“Про це неодноразово повідомляли ЗМІ, але нам не відомо про його зміст”, – каже адвокатка.

Також потерпілі від злочинів під час Євромайдану хочуть, аби слідство визнало їх потерпілими у провадженнях високопосадовців.

Звернення до президента, який, як нагадують протестуючы, несе політичну відповідальність за призначення Юрія Луценка, прийняв завідувач відділом приймальні Адміністрації Петра Порошенка.

Під час акції Олександра Матвійчук зізналась, що її вразила мати загиблого активіста Євромайдану Романа Гурика, яка сказала, що вона не хотіла пускати сина на Майдан. Але оскільки сама приймала участь в Помаранчевій революції, то не мала сил йому відмовити.

“Для мене особисто це було знаком: якщо зараз ми не доведемо справу до кінця, то ніхто не буде застрахований від того, що через 10 років вже наші діти будуть змушені виходити знову на цю залиту кров’ю та сльозами площу”, – підсумовує правозахисниця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter