“Stand With Ukraine”, або Як у 69 країнах вимагали зброю для України в другу річницю великої війни

Дата: 26 Лютого 2024 Автор: Людмила Тягнирядно
A+ A- Підписатися

Світовий конгрес українців спільно з виданням “Українська правда” до другої річниці повномасштабного вторгнення росіян провів світову акцію на підтримку України “Stand With Ukraine”. За словами головної редакторки онлайн-видання “Українська правда” Севгіль Мусаєвої, до акції долучилося 69 країн. Люди вийшли на протест на всіх континентах планети. Ба більше, організатори отримали 746 реєстрацій з різних куточків світу.

ZMINA  зібрала фото та свічення про наймасовіші та найяскравіші акції на підтримку України, які відбулися у світі 24 лютого. 

Напередодні організатори кампанії створили інтерактивну мапу світу з континентами, країнами, містами, локаціями, адресою та часом проведення акцій, щоб до них могла долучитися якомога більша кількість людей. 

У нас немає можливості дати світу втомитися від нашої війни. Саме тому активна позиція українців та друзів України в усьому світі настільки важлива сьогодні. Світ має побачити, що ми не втомилися боротися за нашу країну, нашу свободу, рівність, повагу і демократію, ми робимо це в умовах важкої кровопролитної війни і ми свідчимо нашу боротьбу мільйонами голосів у всіх кутках світу”, – зазначила Мусаєва на своїй сторінці у фейсбуку. 

Головний меседж акцій – надати Україні зброю для перемоги у війні. 

За словами віцепрезидента Світового конгресу українців у Західній Європі Володимира Когутяка, ідея була в тому, щоб українці не розпорошувались, а всюди вийшли з однією головною вимогою, а саме – невідкладного постачання Україні зброї та засобів для боротьби з ворогом. 

“Це також важливо, щоб далі співпрацювати з владами цих країн і знов актуалізувати це питання, показуючи, скільки людей це підтримують”, – додає Когутяк.

Крім того, важливе послання, яке озвучували активісти під час акцій, – конфіскація і передання російських активів Україні вже зараз. Це дозволить користуватися грошима не американських, європейських, канадських чи інших платників податків, а коштами Російської Федерації.

За різними оцінками, загальний обсяг російських активів, які підпадають під санкції, впроваджені країнами Європи, США та Канадою проти Росії через повномасштабне вторгнення, становить від 300 до 500 мільярдів доларів.

Ми вимагаємо від урядів цих країн терміново розробити й впровадити на національному рівні законодавство, а також скоординувати спільні дії на міжнародному рівні, які б дозволили здійснити конфіскацію активів держави-агресора в інтересах України, яка сьогодні воює не лише за свою свободу, а й захищає цінності та безпеку Західного світу”, – говорять у Світовому конгресі українців.

Активісти переконані, що такий крок є цілком виправданим з морального погляду, адже “російський диктатор Путін та його злочинне оточення за два роки повномасштабної війни неодноразово давали зрозуміти, що не збираються відмовлятися від агресії проти України, а також не збираються виплачувати українській стороні жодних репарацій”.

Австралія

Посол України в Австралії Василь Мирошниченко на своїй сторінці у фейсбуку опублікував фото з масштабного мітингу біля собору Марії в Сіднеї. Він нагадав, що можна підписатись усім охочим на щомісячні пожертви на підтримку України.

Фото з фейсбук-сторінки посла України в Австралії Василя Мирошниченка

Японія 

У столиці Японії в Токіо також відбулась акція на підтримку України. Посольство України в Японії на своїй сторінці у фейсбуку зазначило, що японські учасники акції, окрім демонстрації солідарності з українцями, говорили й про своє усвідомлення небезпеки, яку становить російська агресія для світу. 
 
Фото Посольства України в Японії

США

Десятки акцій на підтримку України відбулися по всій території Сполучених Штатів Америки. До прикладу, на акцію у Вашингтоні прийшли тисячі людей. Президент Світового конгресу українців Павло Ґрод в інтерв’ю телемарафону “Єдині новини” розвінчав російський міф про втому світу від України.

“Російська пропаганда намагається переконувати всіх, що підтримка України знижується. Навпаки, цьогоріч до акції доєдналося більше міст, ніж минулого року. Ми маємо далі посилювати цю підтримку для України й бути надійним тилом”, – сказав Ґрод. 

Фото Світового конгресу українців

Активісти закликали американську владу надати Україні необхідну допомогу. Крім того, до мітингу доєднались українські військові, які нині перебувають у США на лікуванні, а також сенатори США. 

Перу 

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Перу Юрій Полюхович разом з українсько-перуанською громадою провів акцію за мир та перемогу України. Посол в інтерв’ю для Hablemos del Mundo з відомим перуанським журналістом Франсіско Белаунде наголосив, що війна в Україні почалася десять років тому з нападу росіян на Крим і Донбас і що зараз дуже важлива підтримка всього цивілізованого світу для збереження незалежності країни.

Фото з фейсбук-сторінки Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Перу Юрія Полюховича

Чехія

У Празі підтримати боротьбу України проти Росії зібралися тисячі людей. До заходу долучився президент Чеської Республіки Петер Павел. Він закликав продовжувати підтримувати Україну попри труднощі, щоб не заохочувати інші авторитарні режими та подальші наступи Росії.

Фото Антона Сергієнка та Ірини Матвіїшиної, Радіо Свобода 

Активісти тримали прапори України, Євросоюзу і НАТО, а також вимагали звільнити захисників Азовсталі з російського полону. 

Бельгія 

У Брюсселі кілька тисяч людей вийшли на марш на знак солідарності з українським народом з нагоди других роковин повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Кореспондентка Радіо Свобода зазначила, що демонстранти вигукували: “Перемогу Україні, мир Європі”, “Дайте нам зброю”, “Зупиніть Росію, зупиніть війну”.

До організації акції також долучився і Центр прав людини ZMINA, щоб нагадати світові про злочини, які вчиняють росіяни на території України, а також щоб закликати світ допомогти Україні перемогти ворога. 

Фото менеджерки з міжнародної адвокації Центру прав людини ZMINA Тетяни Жукової 

Канада

Акції на підтримку України відбулися в Оттаві та Торонто. Українська громада закликала передати заморожені російські активи Україні. Це одна з голосних вимог акцій протесту у всьому світі. 

Фото Світового конгресу українців

Польща 

У Варшаві на акцію підтримки України вийшло понад 20 тисяч людей. За словами організаторки акції та лідерки громадської ініціативи “Євромайдан-Варшава” Наталії Панченко, усі ці 20 тисяч протестувальників стали голосом України, голосом тих, кого з окопів та бомбосховищ Європа не чує.

“Під час акції ми вшанували жертв цієї жахливої війни – наших героїв. Також закликали країни ЄС та США негайно надати більше зброї Україні. Ми вимагали передати Україні заморожені російські активи. Це 300 мільярдів євро, які вже сьогодні можна витратити на військову техніку та технології, щоб нарешті перемогти цю війну. Також ми закликаємо створити спецтрибунал та покарати військових злочинців. І, що не менш важливо, закликали польську владу якомога швидше вирішити проблеми на польсько-українському кордоні та зробити все можливе, щоб не дозволити російській дезінформації зіпсувати польсько-українські відносини”, сказала активістка. 

Фото Конрада Скотницького 

Республіка Корея 

Українці Кореї вийшли на акцію протесту біля російської дипмісії в Сеулі. Про це повідомляє Посольство України в Республіці Корея на своїй сторінці у фейсбуку.

Учасники протесту нагадали, що російська збройна агресія в Україні триває з 2014 року, розпочавшись із окупації Криму й частини Донецької та Луганської областей, розповіли про злочини, які скоюють окупанти, та закликали Республіку Корея продовжувати підтримувати український народ у боротьбі за свободу.

У межах акції учасники вшанували пам’ять загиблих українців та презентували фотовиставку “Невидані дипломи”. Вона розповідає про українських студентів, яких убили російські військові. 

Фото з фейсбук-сторінки Посольства України в Республіці Корея 

Франція 

Десять тисяч протестувальників вийшли на вулиці Парижа, щоб підтримати Україну в другу річницю вторгнення РФ. Хода тривала від площі Республіки до площі Бастилії. Демонстранти несли український прапор завдовжки 260 метрів.

Віцепрезидент Світового конгресу українців у Західній Європі Володимир Когутяк зазначив, що акція відбулась у щонайменше 50 містах та населених пунктах Франції. 

Крім того, також Ейфелеву вежу підсвітили синьо-жовтими кольорами.

Фото з фейсбук-сторінки голови спілки українців Франції Володимира Когутяка 
 

Велика Британія 

Українці й містяни вийшли на акцію в Лондоні. 

Українська продюсерка німецької групи ZDF Світлана Долбишева, яка 30 грудня минулого року потрапила під російський обстріл, перебуваючи в готелі “Kharkiv Palace” у Харкові, також узяла участь у протесті. Нині вона навчається в Лондоні, а також продовжує своє лікування і реабілітацію після поранення.

“Під час ходи люди вигукували: “Ukraine State Strong!” Коли ти розумієш, що стоїть за цією фразою, коли вміщаєш у цю фразу весь свій досвід: втрати, зруйновані міста, розбиті людські серця і долі, усе це непросто. Ти розумієш, якою ціною дається ця сила, оце “залишатися сильними”, – каже продюсерка в коментарі виданню ZMINA.

Фото: українська продюсерка німецької групи ZDF Світлана Долбишева

Німеччина 

Українські акції 24 лютого відбувалися в декількох німецьких містах, зокрема Берліні та Мюнхені. 

Акція українців до 24 лютого в Мюнхені та Берліні, Німеччина. Фото: RFI

Таїланд

Синьо-жовті прапори майоріли й у Бангкоку. Посольство України в Таїланді опублікувало фотографії із заходу і подякувало партнерам, які продовжують підтримувати український народ у боротьбі з країною-агресором.

“Серед вулиць Бангкока ми гордо махали синьо-жовтим стягом України, символізуючи наш нескорений дух та рішучість. Спільними зусиллями ми піднімаємо голос, щоб посилювати заклик до припинення агресії та відстоювати права та суверенітет України”,зазначається в дописі посольства. 

Фото Посольства України в Таїланді
 
Також українська громада в Південно-Африканській Республіці провела акцію на підтримку України. Крім того, щонайменше 11 міст Португалії долучилися до протесту. А також Бразилія, Канарські Острови, Мексика, Чилі, Італія, Тайвань, Болгарія, Фінляндія, Греція, Австрія, Угорщина, Грузія, Литва, Швеція, Антарктида, Чорногорія, Туреччина, Сербія, Нідерланди, Данія, Латвія, Нова Зеландія, Уганда та інші країни.
 
Організатори акції вкотре нагадали, що підтримка України за останні два роки лягла фінансовим тягарем на суспільства західних країн. Саме тому уряди демократичних країн мають терміново розробити й впровадити на національному рівні законодавство, а також скоординувати спільні дії на міжнародному рівні, які б дозволили конфіскувати активи Російської Федерації і передати їх на потреби України.
 
“Ми закликаємо союзників до консолідованої військової підтримки України. Сьогодні ЗСУ нагально потребують більше танків, далекобійної артилерії та броньованої техніки, літаків та засобів розмінування, щоб звільнити з-під російської окупації всі українські землі й поставити крапку в цій війні. Військова підтримка України – не лише інвестиція в безпеку демократичних держав, а й потужна підтримка економіки та добробуту громадян”, – підкреслюють у Світовому конгресі українців. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter