Що в Україні думають про сучасний фемінізм – результати онлайн-опитування ZMINA

Дата: 04 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Ідеї фемінізму для сучасного українського суспільства вважають актуальними тією чи іншою мірою 63,8% респондентів онлайн-опитування, проведеного  Центром прав людини ZMINA. Очікувано найбільшу підтримку ця теза знайшла практично серед усіх опитаних жінок та чоловіків, які вважають себе фемініст(к)ами. Утім, майже 43,7% респондентів/-ок, які не вважають себе такими (переважно жінок-нефеміністок), також підтримали її. Крім того, 62,6% опитаних, які не вважають себе фемініст(к)ами, підтримують ідею про рівні права та можливості жінок і чоловіків. 

Такі дані озвучили під час презентації результатів онлайн-опитування “Що в Україні думають про сучасний фемінізм та феміністок”, проведеного за підтримки посольства Федеративної Республіки Німеччина.  

 

 

Як повідомила Олена Стрельник, докторка соціологічних наук, яка забезпечувала експертний супровід онлайн-опитування, загалом участь у ньому взяли 725 респондентів – 64,8% жінок та 35,2% чоловіків. Результати онлайн-опитування водночас стосуються безпосередньо опитаних та не можуть бути поширені на все населення України, наголосила соціологиня.   

Так, згідно з опитуванням, до нього долучилися 61,2% респондентів, які не вважають себе феміністом / феміністкою (з урахуванням також 19,4% опитаних, які обрали позицію “важко сказати” в питанні про ідентифікацію). Вважають себе такими 38,8% респондентів. 

Очікувано прихильнішими до фемінізму виявилися жінки: 52,3% опитаних  вважають себе феміністками. Серед опитаних чоловіків назвали себе феміністами 13,7%.

Попри ідентифікацію, однак, обидві групи не завжди демонстрували протилежність у своїх позиціях, констатувала Стрельник. 

Це, зокрема, стосується питання підтримки або непідтримки ідеї про рівні права та можливості жінок і чоловіків. Очікувано більше підтримують її ті, хто вважає себе феміністом / феміністкою, – 95%. Однак, як зазначила авторка звіту за результатами опитування, гендерна експертка Ірина Тишко, ця ідея знайшла підтримку й у переважної більшості тих респондентів, які так себе не ідентифікують, – 62,6%. 

Розподіл відповідей респондентів щодо актуальності ідей фемінізму для сучасного українського суспільства за статтю, ідентифікацією, %. Розподіл відповідей респондентів щодо актуальності ідей фемінізму для сучасного українського суспільства за статтю, ідентифікацією, %.

Крім того:

  • 54% нефеміністів/-ок не погодилися з твердженням, що феміністки здебільшого непривабливі; 
  • 52,7% думають, що феміністка може бути хорошою мамою, а 50,9% вважають, що феміністка може створити хорошу сім’ю;
  • 70% нефеміністів/-ок  переконані, що жінки й чоловіки можуть підтримувати фемінізм; 
  • 51,6% не погоджується з тим, що ідеї фемінізму суперечать сімейним цінностям; 
  • 47,5% вважають флірт і романтику цілком сумісними з ідеями фемінізму;
  • 51,4% не погоджуються з думкою, що феміністками переважно стають від недостатньої чоловічої уваги;
  • 65,8% нефеміністів/-ок цілком погоджуються, що феміністка може бути жіночною та сексуальною;
  • 67,3% нефеміністів/-ок підтримують ідею про те, що фемінізм передбачає рівномірний розподіл обов’язків з хатньої праці та догляду за дітьми між подружжям / партнерами;
  • 51,8% з них не вважають, що феміністки прагнуть бути схожими на чоловіків;
  • 80,4% погоджуються з думкою, що феміністки виступають проти насильства та сексуальних домагань. 

Яскравим прикладом збігу позиції нефеміністів/-ок та феміністів/-ок Тишко також назвала те, що обидві групи вважають найактуальнішим питанням, яке потребує розв’язання, домашнє насильство. Його обрали 93,2% феміністів/-ок та 74,3% нефеміністів/-ок.

На другому місці за важливістю для нефеміністів/-ок опинилося “створення умов для поєднання жінками роботи та материнства”: його обрали 57,9%. Третім найважливішим для розв’язання вони вважають “зменшення рівня сексуальних домагань” (56,8%). 

Ці три питання також опинились у першій трійці за важливістю для респондентів загалом. 

Тишко наголосила водночас, що стосовно низки питань представники групи нефеміністів/-ок мали кардинально відмінну позицію. Так, найбільше вони підтримали такі стереотипи: 

  • “феміністки зневажають чоловіків” (57%);
  • “феміністки зверхньо ставляться до жінок, які є домогосподарками” (57%);
  • “фемінізм ігнорує біологічні відмінності між жінками та чоловіками” (51,4%). 

Питання, чи призводить фемінізм до утисків та дискримінації чоловіків, розділили групу нефеміністів/-ок: 42,6% з них не вважають фемінізм ворожим до чоловіків, а вважають таким 49,8%. 

Лише 38,5% нефеміністів/-ок переконані в тому, що поширення ідей фемінізму призводить до порушення прав чоловіків. Такі порушення опитувані бачили, зокрема, у запровадженні гендерних квот у виборче законодавство, навела приклад авторка звіту:

Респонденти вважають це “наданням привілеїв для жінок, що порушує трудові права чоловіків”. Крім того, у відкритих відповідях опитувані часто вказували на факти нібито безпідставних звинувачень чоловіків у сексуальних домаганнях, що, на їхню думку, теж порушує права чоловіків.  

Переважна більшість опитаних доволі чітко формулювала визначення поняття “фемінізм” – боротьба за рівність чоловіків та жінок, за права жінок, за гендерну рівність. 

Частина опитаних, проте, подавала упереджені та доволі суперечливі пояснення своїх уявлень про феміністичний рух. На кшталт того, що феміністки “борються проти чоловіків”, проти “традиційних сімейних цінностей”, “руйнують українські традиції”, “ходять на протести оголеними”, “вимагають привілеїв” та поряд з вимогою рівних можливостей “ігнорують рівну відповідальність”. 

Тишко також додала, що респондентів/-ок просили назвати три слова, які асоціюються в них з термінами “фемінізм”, “феміністка”, “фемініст”.

“62,5% опитаних надали приклади асоціацій з позитивним забарвленням: вони вжили слова “рівність”, “боротьба”, “вибір”, “жінка”, “безпека”, “незалежність”, “самостійність”, “свобода”, “сила” та “справедливість”, пояснюючи свої уявлення про “фемінізм”, – сказала експертка.

Трохи більш ніж третина опитаних, утім, запропонували асоціації з негативним забарвленням. Тут найчастіше траплялися слова “агресія”, “злість”, “чоловіконенависть”, “лицемірство”, “ненависть”, “неосвіченість”, “радикалізм”, “тупість”, “голі груди”, “екстремізм”. 

Та зрештою, підсумували фахівчині, опитування показало, що попри неідентифікацію себе як феміністів / феміністок значна частина респондентів підтримує феміністські ідеї. 


Матеріал створено за підтримки посольства Федеративної Республіки Німеччина

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter