Побитий еко-активіст Віктор Дібров: “Поліція за тиждень навіть не опитала можливих свідків”

Дата: 14 Вересня 2018 Автор: Мар'яна П'єцух
A+ A- Підписатися

5-го вересня в місті Миколаївка Слов’янського району Донецької області троє чоловіків у масках побили активіста, голову громадської організації “Еко-Родина” 33-річного Віктора Діброва.

Кривдники підкараулили його прямо у дворі будинку батьків.

“Приблизно о десятій вечора я зайшов у двір. Тільки підійшов до дверей, як з лівого боку до мене наблизився невідомий в масці і каже “Ну що, догрався, су*а? Ти знав, куди ти ліз?”.

Я почав щось відповідати, як з правого кута ззаду підійшов ще один чоловік у масці. Вони почали мене бити. З ними був ще третій подільник, який стояв на виході з двору, напевно, пильнував, щоб я не втік”, – розповів Центру інформації про права людини сам Дібров. 

За дві хвилини на його крики про допомогу з будинку вибігли мати та бабуся. Тоді злочинці втекли. Активіста госпіталізували в реанімацію Миколаївської районної лікарні з черепно-мозковою травмою та підозрою на гематому головного мозку.

Віктор Дібров відомий на Донеччині своєю боротьбою із незаконною вирубкою лісу. Він неодноразово затримував порушників, які спилюють здорові дерева під виглядом санітарної чистки, в тому числі. Прикриваючись дозволами на очищення доріг.

Востаннє, активіст виїжджав на місце підозрілої вирубки 1-го вересня. Йому подзвонили мешканці Миколаївки, які затримали бригаду лісорубів за випилюванням дубової посадки.

Центр інформації про права людини поспілкувався з потерпілим у перервах між медичними процедурами. Діброва вже перевели з реанімацію у хірургічне відділення. Проте під час розмови від скаржився, що у нього постійно болить голова.

Дібров в лікарні після побиття

На вашу думку, яка була ціль у нападників – вас залякати? Чи все-таки хотіли максимально спричини фізичну шкоду?

– Думаю, якщо б не вибігли мої родичі, вони б мене били і далі. Чим би для мене все закінчилося, не знаю.

Поліція порушила справу за 125-ю статтею ККУ – це нанесення умисних легких тілесних ушкоджень.

Також як юрист можу сказати, що цей напад мали б кваліфікувати за кількома статями ККУ, бо це було і проникнення на приватну територію, і погрози, які лунали в мій бік.

– Як ви взагалі оцінюєте роботу поліції щодо розслідування нападу на вас? Наскільки правоохоронці, на вашу думку, оперативно спрацювали?

– Поліція приїхала через декілька годин до мене в лікарню, щоб взяти перші свідчення. За моїми відчуттями, поліція не вбачала в нападі чогось особливого.

Справу порушили лише після обіду наступного дня. Хоча одразу після нападу було достатньо підстав, щоб вдатися до невідкладних слідчих дій щодо розшуку нападників.

Я взагалі не здивуюся, якщо назустріч поліції, яка виїхала на виклик, їхали самі нападники. Бо там одна дорога. Правоохоронці могли більш оперативно діяти, перевірити одразу записи на відеокамерах. Тим паче, що нападники були в масках і з часом встановити їх буде важче. 

Але є спеціальні негласні слідчі дії. Якщо вони будуть правильно виконані, то є всі шанси, що встановити цих осіб вдасться. 

Коли до мене наступного дня після обіду приїхав слідчий, щоб допитати мене як потерпілого, мені навіть не надали пам’ятку про обов’язки і процесуальні права потерпілого. Довелося пояснювати слідчому процедуру. Я сам попросив написати заяву про визнання мене потерпілим. Хоча при мені відповідну постанову слідчий так і не склав.

Потім з моїх слів і показань моїх родичів поліція оприлюднила приблизні прикмети нападників – зріст та в чому були одягнуті. Це все, що вони на той момент “нарили”, коли на другий день оголосили пошук свідків нападу.  Дивно, але за тиждень вони навіть не опитали сусідів моїх батьків, які могли бути свідками. Вкрадається думка, що нападників вони навіть не шукають.

– Ви свої версії причин нападу слідчому озвучили? Чи вірите, що це значно допоможе слідству?

– Так, я говорив про мою громадську діяльність як екологічного активіста і боротьбу з вирубкою лісу. Я розповідав, що під час наших громадських інспекцій та затримань нелегальних лісорубів в мій бік постійно лунали погрози.

Крім того, я повідомив, що паралельно займаюся журналістикою, є журналістом газети “Екологія промислового краю . Але це напряму пов’язано з громадською діяльністю. 

Тому, все-таки, схильний думати, що причина нападу на мене пов’язана з боротьбою з нелегальними вирубками. До речі, за два тижні до нападу на “5 каналі” вийшов сюжет за моєю участі про нашу боротьбу, де були показані обличчя тих, хто покриває і координує ці вирубки.

– В цьому сюжеті звучить прізвище народного депутата з Донеччини Олега Недави. Його зв’язок з нелегальною вирубкою ви пояснюєте присутністю на місці нелегальних вирубок чоловіка, що супроводжує Недаву як охоронець на публічних заходах.

Крім того, вказується на дружбу начальника Слов’янської поліції з цим нардепом і в цьому нібито причина безкарності таких вирубок. Чи не надто  голослівними є такі версії, складені на припущеннях?

– Хто саме стоїть за фірмою “Данко”, якою прикриваються лісоруби, ми не знаємо. Офіційно Недава в документах серед засновників не фігурує.

Я не стверджую, що саме цей нардеп керує нелегальними вирубками. Але до цих вирубок причетні особи, які афілійовані у структури Недави.

Так, коли ми затримували лісорубів за нелегальними вирубками, одразу приїжджав один чоловік і мені щоразу погрожував. Ця особа раніше також була помічена в супроводженні Недави на різних публічних заходах. Очевидно, він є одним з його охоронців.

Разом з ним також приїжджали спортсмени, які також є серед охоронців Недави. 

 

Крім того, коли ми зупиняли нелегальну вирубку, туди приїжджав такий собі Анатолій Гончаров, який неофіційно керує всіма цими вирубками. І він якраз прикривався прізвищем Недави, казав мені, що він від нього. Я його попросив  набрати Недаву по телефону, але Гончаров відмовився.

Щодо того, що начальник Слов’янської  поліції регулярно навідується в приймальню Недави, це всім відомий факт і є купа свідків.

Те, що ці рубки відбуваються під покровительством когось високопоставленого, для мене очевидно. 

– Очевидно, бо поліція нікого ще не покарала?

– Зокрема і тому.

По-перше, фірма “Данко” фігурує у понад двох сотнях кримінальних справ. Але це не заважає їм вигравати з 2016-го року усі тендери від Служби автомобільних доріг на санітарну очистку доріг від сухих дерев. 

По-друге, в Службі автодоріг Донецької області працює людина, яка до 2016-го працювала в тому ж “Данко”.

По-третє, поліція не появляє жодних активних дій для призупинення цих вирубок. Хоча це кримінальне правопорушення, 246 стаття Кримінального кодексу “Незаконна порубка лісу”.

Максимум, це коли патрульні приїжджають на наш виклик, на місці проводять первинний огляд і все.

Коли ж ми наполягаємо, щоб вони затримали порушників, то тих можуть врешті доставити у відділ поліції, допитати, відпустити і на тому все закінчується.

Показовий випадок трапився у серпні. Ми виявили вздовж траси лісорубів вже зі спиляними хорошими деревами. Вони від нас разом з дровами втекли. А коли я намагався затриману одну з машин, мене збили.

 

Але у них по дорозі був блок-пост, де всі авто проходять перевірку. Нам довелося там простояти одинадцять годин! Весь цей час поліція ніби шукала причини, щоб їх відпустити. І їх би відпустили, якби не наша там присутність. Врешті їх відправили до райвідділу, а машину тимчасово арештували.  

– А як взагалі працює ця схема? Лісоруби документи на вирубку все-таки мають?

Нелегалам треба будь-який пакет документів, щоб мати хоч якісь підстави зайти у ліс чи лісосмугу, щоб далі здійснювати свої безчинства. 

Так, спочатку вони показували якісь документи від ФОПу, потім вже від ТОВ “Данко”. Тобто ділки вже навіть не приховувалися. Вони тикали підрядами, які  отримала “Данко” на санітарну чистку в межах 11-ти метрів від центру дороги. Але насправді нахабно вирубували все, що хотіли.

Перед санітарною чисткою, спеціалізоване підприємство має помітити дерева, які можна спилювати, це або сухі, або пошкоджені дерева.

А по факту ці лісоруби випилюють здорові дерева твердих порід і значно далі, ніж на одинадцять від центру метрів.

З квітня цього року ми сім чи вісім разів фіксували такі випадки в різних точках півночі Донеччини.

На місце ми приїжджаємо разом з представниками екологічно інспекції, проводимо разом заміри спиляних дерев. Інспектор роз’яснює лісорубам, що це незаконно, а вони нам щоразу тикають копіями якогось договору.

Хоча ми розуміємо, що лісоруби не самі по собі прийшли рубати, їх найняли, до речі, неофіційно. Платять по 300 гривень на день.

 

– Наскільки ці вирубки масштабні? І куди далі зловмисники дівають цю деревину?

Екологічна інспекція щоразу після фіксації такої нелегальної вирубки надає розрахунок завданих збитків. Вже нарахували загалом з початку року 24 млн гривень збитків.

Далі ці дерева продають для побутових потреб як тверде паливо. Спилюють в основному тверді породи – дуби, ясені, акції. Вони найкраще підходять для опалення приміщень.

Частину продають приватним господарствам. Решту, за нашими попередніми даними, купує одне підприємство Міноборони для потреб армії. Ми зараз працюємо над розслідуванням цієї можливої схеми, тому поки дати більше інформації не можу.

Фото dibrob3. Нелегальна вирубка на Донеччині завдала шкоди державі вже на 24 млн грн з початку року.  

– А з чого взагалі почалася ваша боротьба з нелегальними вирубками? Часто підприємці, з діяльністю яких боряться активісти, звинувачують тих в нібито проплаченій роботі на конкурентів. Чи вас вже звинувачували в такому?

– Екологічною тематикою я займаються не перший рік. Наша організація “Еко-родина” з 2015-го року займається втіленням стратегії сталого розвитку, темою поводження твердих побутових відходів, викидів великих промислових підприємств, що дуже актуально для індустріального регіону.

В квітні 2018-го до нас звернулися інші еко-активісти, які попросили допомогти у боротьбі з нелегальною вирубкою. Нас тоді ця ситуація вразила, коли побачили вирубані на трасі між Краматорськом і Слов’янськом акації, які якраз мали розквітнути.

Ми підключилися до боротьби, виїжджали на місця вирубок, затримувати порушників. Найдивніше, що потім активісти, які нас кликали на допомогу, стали на бік нелегальних лісорубів і вже воюють з нами.

А щодо мотивації, тут, як би банально не звучало, але це любов до своєї землі, на якій ти живеш і тобі не байдуже, що буде з нею в майбутньому.   

– До речі, ви якось пов’язуєте останній ваш візит 1-го вересня на місце вирубки в Миколаївці з нападом на вас? 

–Не думаю, що це пов’язано. Там трохи інша історія. Там фермер показав угоду з КП “Вода Донбасу” на санітарну чистку дерев, прилеглих до водних каналів. Але коли ми оглянули місце, зрозуміли, що не йдеться про санітарну чистку, а про варварську вирубку багаторічних дубів і ясенів.

Проте той фермер не поводився агресивно, і ми ще будемо перевіряти всі документи.

П.С. 13-го вересня Діброву у лікарню знову подзвонили місцеві мешканці і повідомили що рубки на цьому місці відновилися.

Розмовляла Мар’яна П’єцух

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter