Патрулювання не лише для поліцейських

Дата: 20 Грудня 2016 Автор: Маргарита Тарасова
A+ A- Підписатися

Засміченість, хаотичне паркування, покинуті будівлі, безпритульні собаки, нічні клуби – проблеми невеличкого міста Бар (Вінницька область) не сильно відрізняються від тих, з якими стикаються інші районні центри в Україні. Хто має їх вирішувати – поліція, місцева влада, місцеві жителі, волонтери? Усі разом, вирішили у Барі та запровадили систему спільних патрулювань поліції та активістів.

Ідея для міста не нова – раніше тут їх вже практикували, але з якихось причин вони припинилися. Повернутися до цієї ініціативи барчани вирішили під час спільної зустрічі місцевих жителів, дільничних інспекторів, представників місцевої влади та голів квартальних комітетів, що відбулась 11 березня 2016 року. Перше патрулювання поліції разом із представниками громадського формування відбулося вже за декілька тижнів – 1 квітня. Окрім цього, мешканці, поліцейські та місцеві депутати домовилися, що обмінюватимуться інформацією за допомогою дошок оголошень: одну з таких згодом встановили у приватному секторі, а іншу – біля Барської міської ради.

“Ми провели зустрічі з мешканцями нашого району, роз’яснили їм, що потрібно робити, коли вони бачать, як хтось, наприклад, розпиває алкогольні напої на вулиці“, – розповідає про спільну зустріч голова вуличного комітету вулиці Гончарної у місті Бар Ігор Козак.

Приблизно в цей час експерти Експертного центру з прав людини провели у місті соціологічне опитування та з’ясували, що саме турбує мешканців Бара. Виявилося, що 7 із 10 найбільших проблем – це проблеми благоустрою. Так з’явилась ще одна ідея – започаткувати у Барі муніципальну варту, яка допоможе поліції вирішувати проблеми із дрібними порушеннями правил порядку (наприклад, стихійна торгівля, неправильне паркування, засміченість біля приватних об’єктів тощо).    

“Наша мета – сформувати повагу у населення до закону”, – відзначають члени варти, які самі себе називають “інспекторами”. Їх четверо: юрист, колишній працівник правоохоронних органів, колишній вчитель, колишній інспектор комунального підприємства. На вихідних вони разом із поліцейськими патрулюють вулиці міста, а по буднях – виходять на патрулювання самостійно. 

За словами учасників, мешканці міста набагато краще реагують на поліцейських, коли вони разом із представниками громадськості. Багато хто добровільно погоджується припинити порушувати закон. Муніципальна варта фінансується з міського бюджету.

“Така ініціатива розвантажує поліцію. У нас з’являється більше часу для розкриття злочинів”, – зазначає в.о. начальника сектора патрульної поліції Барського відділення поліції Юрій Мураж.  

Продовжують ходити у спільні патрулювання з поліцією і представники громадського формування – кожного робочого дня, крім понеділка, з 6 вечора до 2 ранку вони разом з поліцією слідкують за порядком у місті. Під час спільних патрулювань члени формування спілкуються з порушниками порядку, а також допомагають поліції з’ясувати реальні проблеми міста. 

Іноді до патрулювань долучаються депутати – так вони можуть познайомитися з людьми їхнього округу та дізнатися, що їх турбує. Наприклад, під час спільних патрулювань стало зрозуміло, що у місті є проблеми з сухим листям. Через те, що комунальники вивозять його рідко, люди самостійно спалюють листя біля будинків, що провокує пожежі. Як результат – місцева влада змінила графіки вивозу листя. Поступово вирішується також проблема із безпритульними собаками, яких місцеві жителі визначили як головну небезпеку для себе. Барський голова назвав будівництво притулку для тварин пріоритетним завданням для міста, зазначає його заступник Олексій Голубков, який також бере участь у патрулюваннях.

Що ж дала місту Бар ця співпраця?

За словами самих ініціаторів, з багатьох вулиць зникла стихійна торгівля, центральні вулиці очистилися від машин, у поліції з’явилося більше часу для розкриття злочинів. За даними поліції, кількість випадків перебування у громадському місті в нетверезому стані зменшилась з 28 у червні до 17 у жовтні, а дрібного хуліганства – з 9 у червні до 2 у жовтні.

Текст створено в рамках роботи експертної групи “Взаємодія поліції та громади” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”

Фото: Центр інформації про права людини, Експертний центр з прав людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter