Експерти закликають виправити недоліки у реформі міліції

Дата: 10 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Законопроекти щодо реформи органів внутрішніх справ містять низку недоліків – зокрема, відсутність відкритого конкурсу на посади та збереження системи радянських звань.

Експерти Центру Громадянських Свобод, Євромайдан SOS, Центру інформації про права людини, Центру досліджень правоохоронної діяльності, Центру “Соціальна Дія”, проекту “Без кордонів” у своєму зверненні до народних депутатів нагадали, що Міністерство внутрішніх справ нещодавно підготувало пакет законопроектів щодо реформи органів внутрішніх справ, при цьому участь громадськості та міжнародних експертів в обговоренні була обмежена правоохоронцями. Через це багато пропозицій не було враховано. Законопроекти є недосконалими та потребують доопрацювання.

Законопроект “Про Національну поліцію” №2822 містить, на думку експертів, наступні недоліки:

– не передбачає обов’язковість відкритого конкурсу для призначення на посади;

– залишає радянську систему спеціальних звань;

– не визначає реформаційні зміни в системі професійного навчання поліцейських, їх страхового та медичного забезпечення;

– потрібне доопрацювання в питаннях контролю за застосуванням сили та вогнепальної зброї, ліквідації комерційних елементів в діяльності МВС (служба охорони, сервісні центри), забезпечення гендерної рівності та захисту трудових прав поліцейських.

У законопроекті “Про органи внутрішніх справ” № 2561 знайшли такі недоліки:

– не конкретизовано функції Головного центру з надання сервісних послуг та центрів з надання сервісних послуг як територіальних органів, які планується створити;

– не передбачено вдосконалення механізму незалежного та прозорого нагляду за органами МВС;

– передбачено можливість фінансування органів МВС за рахунок будь-яких джерел, не заборонених законодавством, що створює можливості для корупційних зловживань;

– передбачено право безпосереднього оперативного доступу органів МВС практично до всіх державних реєстрів без забезпечення належних процедур контролю, що створює можливості для корупції та не відповідає європейській практиці.

Також експерти зазначають, що законопроект “Про сервісні послуги та сервісні центри Міністерства внутрішніх справ України” № 2567 суперечить закону “Про адміністративні послуги”, який передбачає створення та функціонування єдиних Центрів з надання адміністративних послуг при органах місцевого самоврядування. 

Тому “Правозахисний порядок денний” закликає народних депутатів врахувати зауваження до законопроектів №2822 та №2561, а законопроект №2567 відхилити.

Нагадаємо, “Реанімаційний пакет реформ” у січні розробив інфографіку, що демонструє схему поліції в Україні в разі прийняття законопроекту №1692-1 “Про поліцію і поліцейську діяльність”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter