Як просувати гендерні теми у ЗМІ (поради від тих, кому вдалося)

Дата: 30 Травня 2016 Автор: Маргарита Тарасова
A+ A- Підписатися

Фемінізм стає все більш популярним, і зараз матеріали про гендерні проблеми в українських ЗМІ вже не виглядають так “дико”, як це було декілька років тому, констатують ведучі “Громадського радіо” Ірина Славінська та Лариса Денисенко.

Їхнє ЗМІ чутливе до правозахисної тематики, тому проблеми нерівності обов’язково обговорюються в ефірі. Але що робити журналістам, редакції яких не такі дружні до гендерної тематики?

Оперуйте статистикою

Переконуйте редактора, що проблема гендерної нерівності існує, наводячи красномовні цифри. 90% жертв домашнього насильства – це жінки та діти. Жінки у середньому заробляють на 30% менше, ніж чоловіки. В українському парламенті представлено всього 12% жінок, а в уряді на посадах міністрів працюють лише 2 жінки. У матеріалах ЗМІ з’являється лише 30% жінок-героїнь, включно із оголеними моделями на останніх сторінках газет поруч з кросвордами. Чи ваш редактор все ще вважає, що проблеми гендерної нерівності не існує?

Не нехтуйте можливостями глянцю

Робити статті про фемінізм у глянцевих виданнях – не лише можливо, а і необхідно, якщо ви хочете говорити про жінок із жінками. Реалізовуйте спецпроекти (такі як “Професія: правозахисниця” у журналі L’officiel або “Фемінізм в Україні” у журналі ELLE), або ж “просувайте” фемінізм у інших статтях для цих видань.

Співпрацюйте з нішевими виданнями

Якщо переконати власного редактора у важливості висвітлення гендерних питань поки не вдається, ви можете написати для профільних ЗМІ. Наприклад, онлайн-видання “Повага” друкує інтерв’ю, проблемні статті та освітні матеріали феміністичного спрямування, а також допомагає іншим ЗМІ у підготовці матеріалів на гендерну тематику.

Шукайте жінок

Розширюйте коло власних спікерів та запрошуйте до слова жінок. Не знаєте, де шукати героїнь та експерток? Для вас уже створили спеціальний портал “Спитай жінку”, де самі користувачі додають контакти фахівчинь у будь-якій галузі. Не знайшлося потрібної спеціалістки? Телефонуйте на кафедри університетів та просіть надати для виступу експерта. З великою долею імовірності цим експертом буде жінка.

Використовуйте різні платформи

Просувати гендерні проблеми можна, пишучи про мистецькі події. На “Книжковому арсеналі”, “Форумі видавців” або будь-якій іншій великій мистецькій події завжди можна знайти тему для публікації на гендерні теми: вихід книги авторства жінки (наприклад, “Важкі рішення” Гілларі Клінтон або “Включайся” Шеріл Сандберг), читання жіночої літератури, дискусії тощо.

Розповідайте життєві історії

Говоріть про гендерні проблеми жіночим голосом. Розповідайте про випадки несправедливого ставлення до героїнь ваших матеріалів. Наприклад, Надія Савченко відома не лише тим, що побувала у російському полоні, а і тим, що свого часу змогла вступити до вишу на спеціальність льотчиці, хоча жінкам це не дозволялося.

Давайте голос публічним адвокатам

Говорити про гендерні проблеми можуть люди, які вже заслужили собі авторитет, і діяльність яких традиційно привертає багато уваги читачів. Залучайте їх.

Перевіряйте себе

Щоб уникнути сексизму у власних публікаціях, подумайте, чи сказали б ви те, що збираєтесь сказати про жінку (або жінці) про чоловіка? Чи спитали б ви у депутата, з ким він лишає своїх дітей, коли працює у парламенті? Чи згадали б ви колір волосся водія, який потрапив у ДТП? Якщо ні, то не варто цього робити і щодо жінок.

Виклад порад не дослівний

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter