Як перетинати лінію зіткнення на Донбасі: аналіз юриста

Дата: 17 Червня 2015
A+ A- Підписатися

“ВостокСОС” представив розширений аналіз Оновленого тимчасового порядку в’їзду на неконтрольовану територію та виїзду з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства).

Незважаючи на вимоги ​громадськості скасувати пропускну систему​, ​Служба безпеки України не пішла на такий крок. Юристи і правозахисники із “Восток-СОС” стверджують, що застосування Тимчасового порядку порушує права громадян на вільне пересування. Також до сьогодні залишається потреба у доказі наявності причин для виїзду, відсутній механізм пропуску при евакуації та потребі масового виїзду.

Водночас оновлений порядок містить і позитивні зміни. Згідно з новим порядком перетину лінії зіткнення на Донбасі для виїзду не потрібен дозвіл в разі загрози життю та здоров’ю.

Отже,

1. Забороняється перетин лінії зіткнення громадським пасажирським транспортом, ​за винятком нерегулярних перевезень окремих організованих груп людей (біженців, дітей для оздоровлення та відпочинку, тощо), за відповідним дозволом виданим згідно рішення Координаційного Центру (п. 1.6.).

2. У разі закриття КПВВ в одному з секторів, можно проїхати по іншому сектору. У разі ескалації військового конфлікту або обмежень руху в межах транспортного коридору у певному секторі особа, за наявності дозволу на перетин лінії зіткнення у зазначеному секторі, має право перетнути лінію розмежування в іншому секторі (п. 7.11).

3. Повернуто до переліку раніше прибраний транспортний коридор через Станицю Луганську ​(дорожній коридор “Станиця Луганська­-Щастя­-Новоайдар” ­ КПВВ “Новоайдар”).

4. Встановлюється часи роботи КПВВ. КПВВ функціонують без вихідних, цілодобово, контрольно­перевірочні та перепускні заходи здійснюються у літній період з 6:00 до 20:00, у зимовий – з 8:00 до 17:00, в осінній та весняний періоди –з 7:00 до 18:30, або у інший час, встановлений за окремим рішенням керівника АТО.

5. Усі силовики на КПВВ мають мати з собою службові посвідчення. ​Представники всіх органів і служб України під час виконання службових обов’язків повинні мати при собі службові посвідчення та представницькі картки, а інші особи, які прибувають у службових справах – припис на виконання завдання та тимчасова перепустка.

6. Деталізовано порядок надання відмови у видачі дозволу фізичній особі. Рішення про відмову у наданні дозволу фізичній особі приймається Координаційною групою та надається заявнику не пізніше 20­ днів з дати реєстрації заявки на отримання дозволу, відповідно до бажання заявника (що зазначається у заяві про надання дозволу) рішення направляється у письмовому вигляді за адресою для кореспонденції або на електрону адресу, що вказується заявником. В рішенні про відмову зазначається номер заявки на видачу дозволу, номер рішення про відмову та дата його прийняття, вказується посадова особа, яка є відповідальною за прийняття такого рішення та підписує таке рішення у разі видачі такого рішення у письмовій формі (голова Координаційною групи, Координаційного центру). Письмове рішення про відмову надається заявнику особисто або на електронну адресу чи поштову адресу, зазначену у заяві (п. 7.10).

7. Скасована вимога з отримання письмових перепусток на транспортні засоби. Переміщення до/з тимчасово неконтрольованих територій транспортних засобів, дозволяється при наявності у осіб, що супроводжують транспортний засіб, технічного паспорту та документу, який підтверджує право власності або довіреність від власника транспортного засобу, засвідчена нотаріально.

8. Прибрано вимогу наявності паперової перепустки у разі наявності відомостей в базі. Наявність паперової перепустки для перетину КПВВ не є обов’язковою.

9. Між першими двома КПВВ необхідно проїжджати з маршрутним талоном, який видають на одному КПВВ та забирають на другому. ​Контрольний талон – це бланк для внутрішньої перевірки проходження контролю транспортними засобами між блокпостом першого рубежу і КПВВ та у зворотному напрямку.

10. При подачі заяви в електронній формі заявник автоматично отримує підтвердження про надходження звернення. При надходженні заяви на електронну пошту координаційної групи та Координаційного центру заявник отримує автоматичну відповідь­підтвердження, про надходження звернення до адресата.

11. Скасована вимога надсилати фотографії при подачі заяви в електронному вигляді. На практиці, в секторі “А” раніше вимагалося подавати фотографію, незалежно від форми подання заяви, наразі така вимога теж скасована.

12. До закритого переліку підстав для виїзду/в’їзду з непідконтрольної території України додано ще одне – ­ здійснення поїздок на неконтрольовану (контрольовану) територію (трудова діяльність, навчання, наукова діяльність, культурна або релігійна мета, оздоровлення, супровід дитини до загальноосвітніх чи дошкільних навчальних закладів, тощо) (пп. 8 п.7.1.). Проте перелік залишився закритим (вичерпним).

13. Розширений перелік підстав для відмови у виїзді осіб з неконтрольованої території. Зокрема, якщо особа не змогла підтвердити мету свого в’їзду на контрольовану територію, особі відмовлють у виїзді з непідконтрольної території. Крім того, збережена така підстава для відмови, як протиріччя виїзду особи інтересам забезпечення національної безпеки України або охорони громадського порядку, загрожує охороні здоров’я, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб.

14. Детально врегульовано питання проїзду дітей ​(п. 5.1.1 та 5.1.2). В’їзд на неконтрольовану територію дітей, які не досягли 16­-річного віку, здійснюється з дотриманням вимог передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року No 57.

Виїзд з неконтрольованої території громадян України:

a. які народились у 1998 році і пізніше та не змогли оформити паспорт громадянина

b. які не досягли 16­-річного віку, здійснюється за умови пред’явлення свідоцтва про України (внаслідок проживання у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження), здійснюється за умови пред’явлення свідоцтва про народження/копії свідоцтва про народження або будь-­якого іншого документа, який дає можливість ідентифікувати таких осіб, особи (осіб), у супроводі якої (яких) громадяни України, які не досягли 16-­річного віку виїжджають з неконтрольованої території, та дозволом фізичної особи; народження дитини, будь­якого документа, визначеного статтею 5 Закону України “Про громадянство України” або статтею 2 Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” особи (осіб), у супроводі якої (яких) громадяни України, які не досягли 16­-річного віку виїжджають з неконтрольованої території, та дозволом фізичної особи;

c. дитини, яка народилась після початку проведення АТО, та внаслідок проживання у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, їй не було оформлено свідоцтво про народження, здійснюється за умови пред’явлення будь­-якого документа, визначеного статтею 5 Закону України “Про громадянство
України” або статтею 2 Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” особи (осіб), у супроводі якої (яких) дитина виїжджає з неконтрольованої території, та дозволом фізичної особи.

15. Врегульовано питання проїзду осіб, що звільнилися з місць позбавлення волі. У разі надання громадянином документу про посвідчення особи, що звільнилась з місць позбавлення волі на неконтрольованій території упродовж трьох діб після відповідної перевірки МВС та Державної міграційної служби України (далі – ДМСУ), надається довідка (копія форми 1 щодо підтвердження громадянства та отримання паспорту громадянина України) для подальшого пропуску його на підконтрольну територію України (п. 7.1).

16. Передбачені випадки виїзду осіб з неконтрольованої території в екстрених випадках без наявності дозволу фізичної особи. Особа, яку змусили або яка самостійно покинула своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, масових проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру, за відсутності у такої особи підстав та документів, визначених пунктами 7.1 та 7.2 цього Тимчасового порядку, перетинає лінію зіткнення за рішенням керівника КЦ без отримання дозволу фізичній особі. У разі явної загрози життю та здоров’ю людини для перетину лінії зіткнення дозвіл не вимагається.

17. Скасована вимога для іноземців щодо доведення фінансової спроможності. Проте у паспортні документи, що подаються іноземцями та особами без громадянства, які в’їжджають або виїжджають з неконтрольованої території, службовими особами підрозділів Держприкордонслужби проставляється спеціальна відмітка, за винятком внутрішніх паспортних документів (п. 5.7).

18.Врегульовано питання вивозу власних речей з непідконтрольної території. Дозволяється вивіз власних речей з ознаками користування, призначені для облаштування помешкання внутрішньо переміщеними особами, а саме: меблі, посуд, кухонне приладдя, постіль та постільна білизна, книги, зошити, канцелярське приладдя, килими, картини, освітлювальні прилади, інструменти, дитячі іграшки тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter