“Фрайкор”: праворадикальна організація з політичними амбіціями, що вдається до насильства, – звіт

Дата: 13 Серпня 2020 Автор: Єлизавета Сокуренко
A+ A- Підписатися

Фахівці Truth Hounds і Truth Hounds – це команда спеціалістів з прав людини, яка документує воєнні злочини й злочини проти людства з 2014 року. Організація бореться проти безкарності осіб, які скоїли міжнародні злочини, та проти серйозних порушень прав людини, розслідує, документує, проводить моніторинги та адвокаційні заходи, сприяє розв'язанню проблем соціально вразливих груп. дослідили діяльність ультраправої організації “Фрайкор”, заборони якої в суді через пропаганду насильства та порушення прав людини домагалося представництво Freedom House в Україні. Так, Truth Hounds дійшла висновку, що попри задекларовані цілі, як-от патріотичне виховання молоді, військову підготовку та участь у політичному й громадському житті суспільства, основними напрямами діяльності “Фрайкору” є гомофобні акції та напади на представників і активістів ЛГБТ, лобіювання вільного використання зброї й мілітаризація учнів шкіл та технікумів.  

ZMINA коротко переповідає основні тези звіту.  

Фото зі звіту Truth Hounds

Організація “Фрайкор” позиціює себе як націонал-консервативну та декларує підтримку християнства й традиційних цінностей. Структуру організації становлять добровольчий підрозділ “Фрайкор” та однойменна військово-патріотична організація, зареєстрована в Харкові 19 березня 2018 року.

Серед її засновників – ексчлен “Національного корпусу” Георгій Тарасенко, добровольці Володимир Сахарчук та Богдан Войцеховський

Войцеховський і Тарасенко також є засновниками ГО “Ган Прайд”, діяльність якої спрямована на легалізацію короткоствольної вогнепальної зброї. Тарасенка, крім того, 10 червня 2020 року призначили до складу Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Харківській ОДА.    

Разом із Сахарчуком Тарасенко заснував також ГО “Патріот Слобожанщини”, про діяльність якої наразі нічого невідомо. Спільно ж зі своєю партнеркою Христиною Гаранчевською Сахарчук започаткував ГО “Турклуб Едельвейс”, емблема якого, пише Truth Hounds, натякає на причетність до націоналістичної організації “Едельвейс”. Остання відома зривом у Вінниці тренінгу з питань ЛГБТ для журналістів у лютому цього року. 

Читайте також: “Організація “Едельвейс”, яка зірвала ЛГБТ-тренінг у Вінниці, відкриває осередки по всій Україні. Що про неї відомо”.  

На ім’я Гаранчевської також зареєстровано закарпатське відділення “Карпатської Січі” та ГО “Цивільний корпус Азов-Закарпаття”. 

Truth Hounds, крім того, зауважує на можливому існуванні своєрідного мілітаризованого патріотичного хабу за адресами реєстрації “Фрайкору” в Харкові. Так, за ними значиться низка організацій, які, на переконання дослідників, так чи інакше пов’язані з діяльністю “Фрайкору” через спільну систему цінностей. Йдеться про підтримку мілітаризованого патріотизму та активний спротив ЛГБТ-рухам.  

“Фрайкор” як організація найпотужніше діє в Харкові та Івано-Франківську і, за словами її засновника Тарасенка, опікується патріотичним вихованням молоді, військовою підготовкою, а також бере участь у політичному та громадському житті цих міст”. “Фрайкор” має громадсько-політичний та військово-силовий напрями роботи. В аспекті останнього організація “переважно займається військовими питаннями, акціями прямої дії та якимись там протистояннями”.

Має “Фрайкор” і політичну амбіцію, як зазначив в одному інтерв’ю Тарасенко, “у майбутньому створити якусь консервативну платформу для переслідування політичних цілей”.     

Згідно з публікаціями організації в соціальних мережах, зазначають дослідники, акції прямої дії і “якісь там протистояння” охоплюють насильницький спротив акціям та заходам з тематики ЛГБТ й толерантності, а також самостійний “контроль” за наркотрафіком у Харкові та загальним порядком у цілому. 

Так, починаючи з 2018 року, ще до офіційної реєстрації, й до 2020 року “Фрайкор” з десяток разів зривав заходи на ЛГБТ- та феміністичну тематики, нападав та бив людей, брав участь в акціях та влаштовував так зване сафарі як самостійно, так і за участю інших праворадикальних організацій, серед яких “Традиція і порядок”, “Національний корпус”, “Правий сектор” тощо. 

Фото зі звіту Truth Hounds

Крім того, фрайкорівці займалися “виховними розмовами” з пивоварнями, “допомагали” в будівництві пандуса в домі харків’янки з інвалідністю Анни Пашкової, організовували мітинги підтримки під час судових засідань у справах Сергія Мазура (координатор С14, якого судили за напад на ромський табір) і Сергія Майстренка, обвинуваченого в нападі на перехожого, проводили “роз’яснювальні бесіди” з магазинами косметики, які продають російські гель-лаки для нігтів. Паралельно “Фрайкор” організовував збір коштів на підтримку свого підрозділу, який воює на Сході України, а також низку тренувальних заходів для всіх охочих. 

“Окрім вищезазначеного, “Фрайкор” активно бере участь у мітингах та акціях протесту, присвячених відстоюванню національних інтересів в одіозних політичних справах з реваншистським духом, що є цілком виправданим”, – йдеться у звіті. 

Зазначають у ньому й про те, що організація з “відносною регулярністю проводить мілітаризовані заняття зі школярами. Її представники також читають лекції про історію “економічного, військового і політичного підйому європейської цивілізації над іншими частинами світу”.  

Фото зі звіту Truth Hounds

Фрайокрівці, звертають увагу у звіті, часто виступають на підтримку президента США Дональда Трампа, а також висловлюються щодо вагомості “білих життів”.  

“В Україні найбільшу цінність може мати тільки життя громадян України. Тому сьогодні нашим гаслом є White lives matter і Фразою “White Lives Matter” (“Життя білих важливі”) користуються прибічники “вищості білої раси”. Вона виникла на початку 2015 року як расистська реакція на рух “Black Lives Matter” (“Життя чорних важливі”), що згуртувався на знак протесту проти жорстокості поліції щодо афроамериканців.“, – цитують у документі один з дописів “Фрайкору”. 

Тож Truth Hounds припускає, що організація дотримується расистської ідеології, якою й зумовлюється її “боротьба за чистоту і здоров’я Харкова”. 

У цьому висновку фахівці спираються на таку ситуацію: 11 червня 2019 року представники “Фрайкору”, встановлюючи “ефективний контроль” над функціонуванням Харкова, вдавшись до протиправних дій, розгромили “наркоточку” на перетині вул. Гвардійців-широнінців і вул. Героїв Праці. 

“Цей випадок потрапив до огляду через те, що точки продажу наркотичного маку, які втрапили до уваги фрайкорівців, перебували виключно в повній або частковій власності громадян Азербайджану чи Туреччини”, акцентують дослідники та наводять реакцію “Фрайкору” щодо розгрому частини київського ринку на м. “Лісова” у 2017 році, опубліковану на їхній сторінці у вконтакті:  

“[Розгром], спричинений учорашнім побиттям особами кавказької національності літнього чоловіка, – закономірна та адекватна відповідь, а також застереження всім інородцям, які інколи забувають, що на цій землі вони лише гості”.   

Акцентують у дослідженні й на тому, що”Фрайкор” вважає людей з тимчасово окупованих територій сепаратистами, а неповнолітніх називає “дітьми колаборантів”. 

Експерти Truth Hounds висловлюють думку, що “Фрайкор” є також відверто ісламофобською організацією, з огляду на їхні коментарі щодо ситуації на Близькому Сході та “цікавий погляд щодо кримських татар, яких підводять під загальною рискою ісламу”:

“Більшість татар залишилася в Криму й отримала громадянство РФ, тому про плату за лояльність можна буде говорити тільки після повернення Криму, оцінюючи вклад і роль татар у цьому. Винагороджувати татар за лояльність до України потрібно тільки після повернення Криму, коли їхня лояльність буде перевірена. Адже в іншому випадку, повернувши Крим, ми зможемо побачити, що він буде не українським, а татарським. І якщо говорити, що татари в Криму зараз нелояльні до Росії, то вдайтесь у питання – до кого вони більш лояльні: до України чи Туреччини”.  

У звіті підсумовують, що основними векторами діяльності “Фрайкору” є гомофобні акції та напади на представників та активістів ЛГБТ, проведення тактичних тренувань, лобіювання вільного користування зброєю, “включно з мілітаризацією, яку вони реалізують через уроки в школах і технікумах”: 

“Інша діяльність, як-от навколополітичний активізм у Харкові, гучні заяви про іслам чи етнічну належність, виглядає радше як загальні популістичні нариси”. 

Детальну аналітичну довідку “Фрайкор”: боротьба за чистоту української родини, гель-лаки і “якісь там протистояння” читайте за посиланням. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter