Через що посварились у Генпрокуратурі Столярчук та Горбатюк?

Дата: 11 Жовтня 2017 Автор: Микола Мирний
A+ A- Підписатися

11 жовтня Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) винесла догану начальнику Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергію Горбатюку. 

Члени комісії ухвалили таке рішення більшістю голосів за скаргою заступника Генпрокурора Юрія Столярчука. Останній стверджував, що його підлеглий не передав провадження через “неефективне розслідування” в інший підрозділ. У цьому Столярчук вбачає ознаки дисциплінарного проступку. Сам він на засідання не з’явився. 

Сергій Горбатюк назвав такий висновок необґрунтованим та необ’єктивним і твердить, що протидіє незаконним наказам. Він зауважує, що КДКП не врахувала розвиток поведінки Юрія Столярчука щодо низки кримінальних справ. Натомість у комісії вважають, що докази, які подав Сергій Горбатюк, підтверджують його проступок. 

Під час засідання комісії Сергій Горбатюк заявив про фальсифікацію кримінальних справ та його конфлікт інтересів. Тут він вбачає порушення ст. 343 Кримінального кодексу (“втручання в діяльність працівника правоохоронного органу…”). Наразі він оскаржує незаконні дії керівництва. 

“Якщо кожен слідчий або керівник органу досудового розслідування почне оскаржувати усі постанови процесуального керівника, які, на його думку, винесені з порушенням закону, то у жодному кримінальному провадженні не буде прийнято кінцевого рішення. Це врешті-решт призведе до колапсу судового розслідування”, — йдеться у висновку члена комісії Василя Юсипа

ФАЛЬСИФІКАЦІЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ

Одна з кримінальних справ, через яку посварились співробітники ГПУ, стосується заволодінням землею та врожаєм громадянки К. Начальник Департаменту спецрозслідувань повідомив, що підозрюваний у цій справі, який був у розшуку, прийшов на зустріч із Столярчуком. Але останній не вручив порушнику підозру, а через деякий час закрив кримінальне провадження. 

“Юрій Столярчук не був у складі групи прокурорів, не бачив матеріалів справи, але виніс постанову про закриття кримінального провадження”, — каже Сергій Горбатюк. 

“Єдина мотивація як головний аргумент, від якого мають розбігтися усі сторони, у Столярчука було те, що це рішення погоджено з Генеральним прокурором”, — додав він. 

Коли потерпіла оскаржувала в суді таку постанову, суд попросив матеріали кримінальної справи. Однак, за словами Горбатюка, Столярчук подав сфальсифіковані матеріали. Суд скасував постанову заступника Генпрокурора, визнавши її необґрунтованою та незаконною. 

“ЗЛОЧИННИЙ НАКАЗ”

У березні слідчі Генпрокуратури зібрали, за оцінкою Горбатюка, достатньо доказів, аби оголосити підозру голові Апеляційного суду Черкаської області Володимиру Бабенку. Однак заступник Генпрокурора довгий час не реагував на проект повідомлення про підозру. 

Сергій Горбатюк розповів, що слідчі обговорювали інкримінування судді порушення ст. 191 КК (“Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”) та ст. 364 КК (“Зловживання владою або службовим становищем”). 

Громадські активісти підозрюють Володимира Бабенка в участі у відчуження приміщення Апеляційного суду Черкаської області. А його колега Сергій Бондаренко у 2015 році заявив про втручання у його роботу з боку голови суду. Він зазнав систематичного тиску після того, як суддя відмовився виселити вчительку з приміщення, яке підприємство Дмитра Фірташа ПАТ “Азот” вважало своїм.  

БІЛЬШЕ про тиск на черкаського суддю Сергія Бондаренка в матеріалі Миколи Мирного “Ціна незалежності українського судді”

“Призначили оперативну нараду, на яку запросили представників Департаменту підтримки обвинувачення. Вони не знали, не можуть знати матеріалів кримінального провадження і не мали права бути на нараді, бо не мали відношення до кримінальної справи. На це вказали заступнику Генпрокурора, але він їх використовував, аби додати голосів про відсутність складу злочину”, — розповів Сергій Горбатюк. 

Він також зауважив, що під час цієї наради Юрій Столярчук не вказував на недоліки слідства. 

“Ви ж заступник Генпрокурора! Прийміть рішення — винесіть постанову про відмову або лист з вимогою провести певні дії, допитати когось або усунути недоліки”, — обурюється начальник Департаменту спецрозслідувань і додає, що через бездіяльність Юрія Луценка та Юрія Столярчука вже як сім місяців слідчий прокурор не може здійснити повідомлення про підозру.   

Він розповів, що через чотири місяці письмових та усних нагадувань про підозру Юрій Столярчук зробив себе старшим групи прокурорів. При цьому він не бачив матеріалів кримінальної справи. 

“Уранці 13 липня Генпрокурор підписав постанову про створення групи прокурорів у цьому провадженні, куди ввели й заступника Генпрокурора Столярчука. Старшим групи визначили прокурора Новікова. Але через кілька годин Столярчук виносить постанову, якою змінює постанову Генпрокурора і визначає себе старшим групи”, — розповів Сергій Горбатюк. 

Він переконаний, що Столярчук вступив у справу, аби визнати розслідування неефективним і передати іншому слідчому підрозділу. 

Разом з тим канцелярія Генпрокурора відмовляється приймати матеріали справи з тим, щоб Генпрокурор визначився з підозрою судді Володимиру Бабенку. Але Юрій Луценко вважає, що він не має підписувати підозру і реагувати на скарги Департаменту спецрозслідувань стосовно Юрія Столярчука. У доповідній записці від Генпрокурора наголошується, що Сергій Горбатюк має передати справу іншому слідчому підрозділу. 

Сергій Горбатюк каже, що конфлікт з керівництвом Генпрокуратури у нього триває більше року. Він також заявив про втручання у роботу слідчих у справі “вишок Бойка”, відчуження приміщення Мінагрополітики та у справі Клименка (Олександр Клименко — екс-міністр доходів, якого ГПУ обвинувачує, зокрема, у створенні злочинної організації, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем — ред.).

Він вважає, що комісія мала б зі скарги заступника Генпрокурора виокремити три дисциплінарні провадження. Бо у ній йдеться про три кримінальні справи. 

Центр інформації про права людини оприлюднює аудіозапис із виступом Сергія Горбатюка, на якому він детальніше обґрунтовує свою позицію під час засідання КДКП. 

Горбатюк переконаний, що про незалежність прокурора годі й говорити, коли винних у порушенні законодавства не притягують до відповідальності. Він зауважує, що прокурори потерпають від того, що немає дієвих запобіжників від втручання керівництва у роботу слідчих.

“Ті люди, які не виконують вказівки керівництва швидко звільняються з органів прокуратури або ж відбувається реорганізація. За 10 років його роботи в Генпрокуратурі було 14 реорганізацій. Спочатку змінювали назву, наприклад, із Головного слідчого управління на Головне управління з розслідувань особливо важливих справ, і слідчі, які не виконували вказівки керівництва виводились з-поза штату і їх звільняли”, — розповідає Сергій Горбатюк. 

Член комісії Станіслав Погребняк звернув увагу начальника Департаменту спецрозслідувань на рекомендації Комітетів міністрів Ради Європи №19 від 2000 року. У них йдеться, що “якщо прокурор вважає, що розпорядження незаконні або суперечать його чи її сумлінню, необхідно провести внутрішню процедуру, яка може призвести до його або її заміни”. Захистники Сергія Горбатюка нагадали, що їх клієнт використав усі легальні можливості, аби забезпечити законність прийняття рішень у кримінальних провадженнях. 

“Рекомендації базуються на добросовістності й законності дій тих осіб, яким вони надаються. А зараз ми говоримо про факт наявності ознак складу злочину”, — відповів адвокат Віталій Титич.  

Сергій Горбатюк планує оскаржити рішення КДКП в адміністративному суді. 

Микола Мирний, журналіст Центру інформації про права людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter