Арешт, суд та злив контактів для цькування: ФСБ у Криму культивує ненависть до противників війни

Дата: 01 Липня 2022 Автор: Артем Гиреев
A+ A- Підписатися

Обличчям в асфальт, берцями по ребрах, на руки наручники та “ластівкою” у відділ ФСБ. Потім обшук, злам телефону, погрози, свідчення на відеокамеру. Тепер ця схема працює не тільки стосовно тих, кого кримські силовики призначили в шпигуни, диверсанти чи терористи, а й проти звичайних кримчан, які дозволили “зайве” на своїх сторінках у соціальних мережах.

Про першу в Криму кримінальну справу за статтею за “дискредитацію російської армії” та про спровоковане спецслужбами цькування його фігуранта, читайте в матеріалі.

Скриншот з відео затримання керчанина

Координував центр поширення фейків

У середині квітня випускник юридичного факультету керчанин Ілля Ганцевський як зазвичай рано-вранці вийшов до автобусної зупинки, щоб їхати на роботу. Однак до зупинки він не дійшов: дорогу перекрив позашляховик, з якого вискочили люди в масках, повалили його на асфальт і завдали кілька ударів ногами по тулубу. Після цього заштовхали до машини.

Ганцевського, за його словами, повезли до міського управління ФСБ. На відео, яке згодом було викладене в соціальних мережах, помітно, як його заводять у будівлю, високо заломивши руки та опустивши голову нижче за пояс. На цьому ж відео надалі Ганцевський з помітним садном на голові кається в тому, що здійснював “дискредитацію російської армії”.

Затриманому керчанину чекісти повідомили, що він координував діяльність цілої інформаційної групи, яка за завданням ЗСУ поширювала фейки про вбивства мирного населення російськими “визволителями”. Тому після ретельного допиту в його будинку провели обшук, а також детально перевірили вміст його телефону та облікових записів, які він вів. Потім знову відвезли до ФСБ, склали протокол про дискредитацію російської армії, звозили на судове засідання, а згодом на наркологічну експертизу.

Чотирнадцять днів на паузі

Ймовірно, зібрані за підсумками обшуку, а також серфінгу по облікових записах Ганцевського, докази були не такі очевидні, щоб відразу й однозначно визначити його в розряд “координатора центру поширення фейків”. Але й відпускати його після такого епічного затримання теж не можна було. Можливо, тому наркологічний тест показав наявність слідів вживання наркотиків і керчанин залишився “добровільно” на ніч в управлінні ФСБ, чекати суду за цю “провину”.

Суд виявився суворим і швидким: не чекаючи на результати хіміко-токсикологічної експертизи, мирова суддя Галина Пшенична визнала онлайн-активіста винним за статтею 6.9 КпАП РФ (споживання наркотичних засобів без призначення лікаря) та ухвалила покарання у вигляді 14 діб арешту. Силовики здобули надійну гарантію, що до остаточного розв’язання питання Ганцевський уже нікуди не подінеться.

Менш ніж через тиждень питання вирішилося: матеріали (кілька публікацій з інстаграму та результати обшуку) були передані до слідчого комітету, який порушив кримінальну справу за статтею 207.3 КК РФ “Публічне поширення явно неправдивої інформації про використання збройних сил …”. На території Криму це був перший прецедент застосування цієї кримінальної статті. Причому санкція статті передбачає до трьох, а в окремих випадках до п’яти років позбавлення волі.

Полювання на відьом

Зважаючи на те що Ганцевський згодом опублікував на одній з блогерських платформ свою позицію, після відбуття адміністративного покарання в 14 днів, він залишився на волі. У кримінальній справі запобіжний захід йому, ймовірно, обрали не пов’язаний із взяттям під варту. Про те, як надалі склалася доля керченського активіста, поки що не відомо. Ми спробували зв’язатись із сестрою Ганцевського, але на момент публікації тексту не отримали від неї відповіді.

А тим часом, окрім правових наслідків за висловлення своєї антивоєнної позиції, Ганцевський виявився ще й під загрозою позасудової розправи з боку місцевих проросійськи налаштованих мешканців. Річ у тім, що, поки він відбував адміністративний арешт, у соціальних мережах та керченських міських пабліках активно розганяли відео під заголовком “У Керчі затримали фашиста”.

Скриншот із відео з “визнанням” Ганцевського, поширеного в кримських соцмережах

У коментарях під відео легко можна знайти його прізвище, дату народження, а також номер його мобільного телефону. Багато висловлювань під цим відео і в перепублікаціях мають відверто агресивний характер. Наприклад, один з керчан пропонує: “Опустіть його куприком об підлогу з висоти”, ще кілька наполягають на тому, що його треба розстріляти або втопити. Водночас адміністратори пабліків не блокують та не засуджують таких закликів, а, навпаки, додають неперевірену інформацію про справу. Наприклад, про те, що в затриманого в будинку знайшли наркотики.

Нагадаємо, всі ці заклики до розправи пов’язані лише з тим, що Ганцевський розмістив кілька публікацій про війну в Україні на своїй сторінці. Такі коментарі якнайкраще демонструють рівень агресії, який культивує російська пропаганда в підконтрольній аудиторії щодо людей, які виступають проти російської війни в Україні. І що безперспективнішою для Росії буде ця війна, то страшнішою буде історія “відплати” для тих, хто виступає за мир.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter