10 незручних питань кандидатам у президенти: відповіді Валентина Наливайченко

Дата: 29 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Пропонуємо відповіді кандидата в президенти Валентина Наливайченко на 10 запитань, пов’язаних із захистом прав людини в Україні. 

– Чи потребує змін розділ ІІ Конституції України “Права, свободи та обов‘язки людини і громадянина”? Якщо так, то яких?

– Вважаю цей розділ Конституції важливим і справді добре прописаним. Але що варто зробити, так це реалізувати його законами. Надати такі важелі, які б не декларували, а забезпечували виконання Конституції. Гарантували, насамперед, виконання владою обов’язків перед громадянами. 

– Чи підтримуєте Ви ратифікацію Римського статуту, щоб Україна стала повноправним членом Міжнародного кримінального суду?

– Відстоюю ідею застосування усіх міжнародно-правових інструментів, які зможуть примусити агресора піти з нашої землі. Щоб подати позов від України проти РФ за захоплення Криму, про теракт проти малайзійського боїнгу МН-17 до Міжнародного кримінального суду українська сторона має ратифікувати Римський статут. Мені незрозуміло, чому влада зволікає, чого чекає? Чому у президента немає на це політичної волі? У мене така воля є! 

– Чи будете Ви ініціювати закріплення в Конституції національної автономії для кримських татар?

– Ми доб’ємося деокупації всіх захоплених агресором українських територій, а після цього ініціюватимемо проведення загальноукраїнського референдуму щодо статусу АРК. Мають вирішувати люди!  

– Чи підтримуєте Ви заборону російських фільмів, розповсюдження книжок, виданих в Росії, блокування російських телеканалів та соцмереж?

– Підтримую блокування контрольованих російськими спецслужбами соцмереж та ресурсів для убезпечення наших громадян від кібератак та незаконного збору персональних даних.

Вважаю важливим захист нашого культурного та освітянського простору від українофобського контенту, де б він не поширювався російською пропагандою. Такі фільми, серіали, друковані видання мають не потрапляти до нас.

Але має бути справді державницька позиція самої влади. Якщо президент і його оточення мають бізнес з агресором, наживаються на війні, то це має бути в першу чергу заборонено і покарано.

– Чи є у вас план подолання наслідків війни та пошуку балансу між прощенням та покаранням? Якщо так, то який?

– Маю чіткий покроковий план відновлення миру та деокупації частин Донецької та Луганської областей та АР Крим, який, серед іншого, передбачає укладення нової дієвої міжнародної угоди. Спочатку план дій з деокупації і його виконання – потім реінтеграція та примирення всередині єдиної країни. 

– Чи готові Ви підтримати ратифікацію Стамбульської конвенції про протидію домашньому насильству?

– Не всі країни, що вже ратифікували Стамбульську конвенцію, позбулися насильства за ґендерною ознакою. Я рішуче виступаю за рівні можливості і для жінок, і для чоловіків. Без принизливого поділу на “ґендери”. Безумовно, я проти домашнього насилля, втім, як і проти так званого прихованого насилля на роботі, коли жінки отримують меншу зарплатню за аналогічно виконувану роботу (і добре виконувану), ніж чоловіки. Свободу від насильства українське законодавство покладає на правоохоронні органи. Підтримую. А от контроль за дотриманням треба віддати громадським організаціям. 

– Чи підтримуєте ви реєстрацію цивільного партнерства та чи вийдете на марш рівності?

Вважаю, влада не має втручатися в особисте життя громадян! Водночас, для мене головне – сімейні цінності. Підтримка материнства, гідні соціальні гарантії для багатодітних сімей. Декретні відпустки і чоловікам, і жінкам. Тут держава і громадяни мають бути партнерами. 

– Чи вважаєте Ви, що Україна зобов‘язана виплачувати пенсії всім мешканцям окупованих територій Криму і Донбасу, хто її заробив?

– Україна буде виплачувати пенсії і соціальні зобов’язання громадянам України на всіх звільнених від агресора територіях. Зроблю так!

– Чи підтримуєте ви скасування мораторію на вільний продаж/купівлю землі?

– Обіцяю розширити і гарантувати права об’єднаних територіальних громад, перш за все, на розпорядження землею, надрами, бюджетом.

Вважаю, що парламент повинен підтримати зміни до Конституції, де чітко прописати: забороняється приватизація і продаж землі, поки Україна не стане членом Євросоюзу. Судові інститути ЄС користуються довірою, що зробить практично неможливим зловживання в земельній сфері. Тоді не олігархи скуплять українську землю, а буде реальний ринок землі і гідна рентна плата, як в європейських країнах.

– Чи погодитесь ви відмовитись від соціальних гарантій, які не відповідають можливостям держави? 

– З точністю до навпаки, я відстоюю першочергове зобов‘язання влади перед людьми, перш за все, перед соціально незахищеними українцями. Моя президентська ініціатива – Кодекс соціального захисту громадян, який зобов‘яже уряд вчасно і в повному обсязі виплачувати пенсії, зарплати, стипендії, виплати за народження дітей – усі соціальні програми. За невиплату – кримінальна відповідальність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter