Утричі більше польок почали шукати можливість зробити аборт за кордоном

Дата: 02 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Кількість громадянок Польщі, які хочуть зробити аборт за кордоном, збільшилася втричі. 

Про це повідомляє видання NOS із посиланням на дані організацій Abortion Network Amsterdam та Ciocia Basia.

Дебати про заборону абортів у Польщі почались одразу після повалення комуністичного режиму. За право жінок самостійно вирішувати, залишати чи ні дитину, виступали ліберальні політики, а проти – римсько-католицька і лютеранська церкви, а також політики правого спрямування. У 1993 році в країні ухвалили компромісний закон, яким аборт дозволяли, якщо: 

  • вагітність загрожує життю або здоров’ю матері;
  • медичний огляд покаже наявність у плода важкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю;
  • вагітність виникла внаслідок кримінальних дій.

Наприкінці жовтня Конституційний суд Польщі постановив, що аборти через дефекти плода є неконституційними, однак, як наголошували правозахисники, приблизно 98% легальних процедур обґрунтовували саме так, а тому рішення суду фактично призвело до повної заборони. 

Через суворі закони польські жінки не перший рік їздять за кордон, щоб перервати небажану вагітність. Це явище отримало назву “абортивного туризму”, і в сусідніх європейських країнах навіть діють спеціальні організації, що допомагають жінкам або отримати медикаменти для проведення аборту, або ж доїхати до Німеччини, Нідерландів чи Словаччини, щоб зробити операцію там. 

Організації Abortion Network Amsterdam та Ciocia Basia, які допомагають жінкам зробити аборт, повідомили про зростання кількості заявок утричі останніми тижнями. Тільки в Амстердамі протягом 2020 року 187 жінок з Польщі встигли отримати допомогу, 40 з них звернулися до волонтерів з моменту ухвалення рішення КС.

Як розповідають журналісти видання NOS, Нідерланди є важливою альтернативною країною для польських жінок, оскільки там варіанти, за якими можна зробити аборт, ширші, ніж, наприклад, у Німеччині, де перервати можна вагітність до 12 тижнів після зачаття. У Нідерландах законодавчо обмежений термін – 24 тижні. 

Нагадаємо, що нещодавно Європарламент засудив заборону абортів у Польщі та нагадав польській владі, що інституції ЄС і держави-члени юридично зобов’язані підтримувати та захищати права меншин та жінок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter