Кримський політв’язень два місяці перебуває в напівпідвальному приміщенні без меддопомоги

Дата: 13 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Фігурант сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Асан Яніков упродовж двох місяців перебуває на карантині в камері з “антисанітарними умовами”.

Про це повідомляє громадянський рух “Кримська солідарність” з посиланням на адвокатку Сафіє Шабанову.

Асан Яніков

“Асан Яніков розповів, що з 8 серпня 2020 року перебуває на карантині, де зазвичай не утримують понад два тижні. Це напівпідвальне приміщення, фактично це транзит. З цього приміщення прибулі пізніше розподіляються по камерах. У цій камері антисанітарні умови утримання, сиро”, – сказала вона. 

За словами Шабанової, у Янікова погіршився стан здоров’я. Жодної медичної допомоги йому не надають. 

“У нього поновилися проблеми, пов’язані із шлунково-кишковим трактом. Асан схуд, змарнів. Жодної медичної допомоги Асану не надають. У СІЗО-1 Сімферополя немає ліків. За словами мого підзахисного, від усіх хвороб лікують цитрамоном”, – пояснила Шабанова.

Наразі немає публічних коментарів Управління Федеральної служби виконання покарань Росії з приводу утримання Янікова.

Зараз політв’язень ознайомлюється з матеріалами кримінальної справи. Як зауважує його захисниця, погіршення здоров’я помітно позначається на якості процесу. Вона надіслала скаргу до “кримської прокуратури”. 

Нагадаємо, Янікова заарештували 27 березня 2019 року під час обшуків у будинках кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Усього було затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії і анексованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”. Едем Яячиков зник, його місце перебування невідоме з 27 березня. Пізніше російські силовики затримали ще одного підозрюваного – Раїма Айвазова.

До арешту Яніков відвідував судові засідання в політично вмотивованих справах у тимчасово окупованому Криму і виїжджав на обшуки. Чоловік також допомагав робити передачі політв’язням у СІЗО. У 2017 році вийшов на одиничний пікет, протестуючи проти переслідувань за національною і релігійною ознакою.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів другої сімферопольської групи справи “Хізб ут-Тахрір” політичними в’язнями та вимагає їхнього негайного звільнення.

Нагадаємо, що “Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́” – міжнародна ісламська політична партія, заснована 1953 року в Східному Єрусалимі. Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. 

Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” 2003 року, занісши організацію до переліку 15 об’єднань, названих “терористичними”. В українському правовому полі немає заборон щодо діяльності цієї організації, вона діє легально.

Після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно приписують співпрацю з організацією кримським татарам. Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими. 

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter