Ексмодераторка ютуба вимагає в суді компенсації за перегляд шок-контенту

Дата: 23 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

До Верховного суду Каліфорнії надійшов позов проти відеохостингу YouTube. Від компанії вимагають виплатити компенсацію за заподіяну під час роботи шкоду здоров’ю одній з модераторок. 

Позов опублікували на платформі Scribd.

Модератори контенту, що завантажують на ютуб, з’явились у компанії одразу після запуску платформи у 2005 році. Спочатку відеоролики переглядала команда з декількох десятків людей, однак згодом їхній штат почав розширюватися.

Вищезгаданий позов проти компанії подала юридична фірма Joseph Saveri від імені колишньої модераторки Джейн Доу, однак у документі йдеться, що позивачами слід вважати всіх осіб, які коли-небудь виконували роботу з модерації контенту для ютуба в США.

Доу працювала модераторкою в компанії з 2018 до 2019 року. За цей час, за її словами, вона була змушена передивитися велику кількість відео зі сценами вбивств, абортів, канібалізму, зґвалтувань, насильства проти дітей, заподіяння каліцтв тваринам і самогубств.

“У неї проблеми зі сном, а коли вона засинає, їй сняться жахіття. Вона часто не спить ночами, а намагаючись заснути, прокручує в голові побачені ролики. Вона не може перебувати в людних місцях, зокрема на концертах і заходах, тому що боїться масових розстрілів. У неї бувають важкі й виснажливі панічні атаки”, – йдеться в позові.

Компанія, на думку позивачки, не доклала досить зусиль, щоб захистити модераторів від психологічної травми. Так, у самої Доу внаслідок перегляду шок-контенту розвинулися симптоми тривоги, депресії та посттравматичного стресового розладу. За словами жінки, компанія не дотримувалася власних стандартів модерації та не надавала адекватної допомоги модераторам. Водночас відповідальні особи, які повинні були б стежити за здоров’ям співробітників, часто не мали відповідної медичної підготовки або ж були взагалі недоступні для працівників. 

Доу стала не першою з модераторів контенту на великих інформаційних платформах, яка заявила про погіршення стану здоров’я через роботу. У 2017 році чоловік на ім’я Генрі Сото, який працював модератором у компанії Microsoft, розповідав про подібні проблеми. Він стверджував, що після перегляду відео зі сценами насильства щодо дітей він не міг більше перебувати поряд із власними дітьми. Сото нібито переслідувала сцена з відео, яке потрапило йому на перевірку, де злочинець ґвалтує маленьку дівчинку.

Про наслідки перегляду таких матеріалів розповідали й працівники російської соцмережі “ВКонтакте”, де модераторами здебільшого працюють жінки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter